Hoe studeren?

Wat als ik de les van thuis moet volgen?

4 min
13/09/2022

In 't kort:

  • Met een specifiek statuut kan je de les van thuis volgen
  • Je kan de prof online vragen stellen indien nodig
  • Ook voor je examens kan men steeds naar een oplossing zoeken

Wie in Antwerpen, Gent of Leuven op een bankje gaat zitten, zal de ene na de andere student zien passeren. Allemaal zijn ze onderweg van of naar de les. Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend, en volgen verschillende studenten de les van thuis. Hoe dat werkt, vertelt Fatima Harrouch, die zorgcoördinator is aan de Universiteit Antwerpen!

Als zorgcoördinator aan de Universiteit Antwerpen begeleidt Fatima Harrouch dagelijks tientallen studenten. Ze werkt op de Dienst Studieadvies & Studentenbegeleiding, waar je kan aankloppen als je bijvoorbeeld een functiebeperking hebt.

“Dat gaat zeer breed”, vertelt Fatima. “Er zijn heel wat beperkingen: auditieve, motorische en chronische, maar ook studenten met dyslexie of ADD. Voor studenten met concentratieproblemen is het bijvoorbeeld moeilijk om lessen van soms wel vier uur te volgen. Wie fysiek beperkt is, kan om praktische redenen niet altijd naar de les komen. Het vergt veel energie of iemand moet helpen.”

In principe kan je via het studentenportaal alle lessen die opgenomen worden van thuis volgen.

Fatima Harrouch

Voor wie een statuut heeft

Gelukkig is er een oplossing: in bepaalde gevallen kan je de les van thuis volgen en zo studeren. Wie dat wil, moet vooraf wel een statuut verkrijgen. “Zo’n statuut vraag je aan via de dienst studieadvies en studentenbegeleiding. Je moet in het bezit zijn van een geldig attest. De attesteringsvoorwaarden zijn vastgelegd door de Vlaamse OnderwijsRaad. 

Zo’n aanvraag doe je online. Aan de hand van een assessment krijg je een aantal faciliteiten geadviseerd. Indien deze niet voldoende zijn, kun je altijd een gesprek aanvragen met je zorgcoördinator om je noden te bespreken. De docenten krijgen niet te zien welke functiebeperking je hebt, maar wel wat jij nodig hebt om de lessen te volgen of de examens af te leggen.

Interactie met de prof

“In principe kan je via het studentenportaal alle lessen die opgenomen worden van thuis volgen. Voor studenten met een concentratieprobleem bijvoorbeeld is het handig dat ze even kunnen pauzeren, of bepaalde passages opnieuw kunnen bekijken. Sowieso zetten we meer en meer in op blended learning. Toch is dat niet altijd haalbaar. Denk maar aan werkcolleges of opleidingen die zeer praktijkgericht zijn.”

Je kan de prof vervolgens vragen stellen via e-mail of de chatmogelijkheden van het studentenportaal. Om je medestudenten te ontmoeten zijn er verschillende initiatieven, al vinden die doorgaans offline plaats. Zo organiseert de Dienst Studieadvies & Studentenbegeleiding bijvoorbeeld praatsessies rond ASS.

Examens op afstand

Naast de lessen zijn er uiteraard ook examens. Wie bijzondere faciliteiten heeft, krijgt bijvoorbeeld extra tijd om die af te ronden of komt in een kleinere groep terecht zodat er minder achtergrondgeluiden zijn. Je mag ook werken met oordopjes en zelf je zitplaats kiezen.

Fatima: “Tijdens de coronacrisis heeft de universiteit voor risicostudenten de examens van thuis georganiseerd, maar dat is geen evidentie. Wij proberen altijd in samenspraak met de faculteit een oplossing op maat te zoeken. Veel hangt af van je faculteit en het opleidingsonderdeel, maar ik merk steeds een grote bereidwilligheid bij faculteiten om samen een oplossing te zoeken.”