Studiekeuze

Waar moet je op letten als je een studie kiest?

5 min
02/09/2022

In 't kort:

  • Jij bent degene die de finale beslissing moet nemen
  • Neem je tijd om na te gaan wat je boeit
  • Doe een test en vergelijk opleidingen of universiteiten

Weinig beslissingen lijken zo bepalend in je leven als je studiekeuze. Gelukkig zijn er heel wat experts die je kunnen helpen! 

Als studie-informant aan de Universiteit Antwerpen helpt Kris De Feyter jongeren dagelijks ontdekken waar ze goed in zijn, zodat ze een studie vinden die bij hen past. Zo geeft hij bijvoorbeeld heel wat infosessies en workshops op middelbare scholen. De kans bestaat dat je hem dus al in de klas hebt mogen ontmoeten!

Kris kan je helpen met het nemen van een zeer belangrijke beslissing, waar heel wat druk bij komt kijken. Op familiefeesten vragen mensen je continu wat je later wil worden, het aanbod is zo groot, je ouders pushen je in een bepaalde richting… Toch is het belangrijk dat je weet dat het om jouw keuze draait. Deze keer ben jij écht the main character!

“Past de opleiding bij jou? Vind je de leerstof boeiend? Doe je het graag? Heb je de juiste capaciteiten en competenties? Dat zijn de vragen waarop je moet focussen”, zegt De Feyter. Anderen zullen je misschien wijzen op de kans dat je met een bepaald diploma wel of geen werk zal vinden, maar volgens De Feyter moet je je daar niet te veel op blindstaren. “Ik ben ervan overtuigd dat, als jij je helemaal gevonden hebt in een richting, er altijd wel een job je pad zal kruisen die erop aansluit.”

Past de opleiding bij jou? Vind je de leerstof boeiend? Doe je het graag? Heb je de juiste capaciteiten en competenties? Dat zijn de vragen waarop je moet focussen

Kris De Feyter

Waar heb je zin in?

Op zoek naar je passie dan maar? Dat woord is volgens De Feyter wat overroepen. “Veel 17-jarigen hebben nog geen uitgesproken passie. Wat veel belangrijker is, is dat je nagaat wat je boeit. Waar wil je je in vastbijten? Dat ontdek je door te zoeken - en je moet er echt zelf naar op zoek gaan. Zoiets doe je niet rap-rap na het ontbijt. Het is een proces waar je een paar maanden de tijd voor moet nemen. Je hoeft er geen stress of angst voor hebben, maar je moet er wel mee bezig zijn.”

Idealiter begin je in het vijfde middelbaar al na te denken over je studiekeuze. In sommige hogescholen en universiteiten mag je tot begin oktober inschrijven, maar op dat moment is het academiejaar al twee à drie weken bezig. Dan nog instappen is dus niet de ideale start - en in sommige gevallen lukt dat zelfs niet meer. Voor een aantal opleidingen is er namelijk een toelatingsexamen of een verplichte starttoets. Eenmaal die proef voorbij is, is er geen mogelijkheid meer om in te schrijven tot de volgende proef georganiseerd wordt.

Jij bent de regisseur van je studiekeuzeproces. Heb je geen idee waar je naar op zoek moet? Dan zijn er verschillende tests die je kunnen helpen. De Feyter tipt bijvoorbeeld I-Prefer of de Columbustest op Onderwijskiezer. Door zo’n test in te vullen krijg je een beter zicht op wat je interesses (kunnen) zijn en welke studies daarbij horen.

Verzamel geen brochures, lees ze

In een volgende fase heb je in theorie een aantal opleidingen geselecteerd waartussen je twijfelt. “Er zijn heel wat bronnen die je kan gebruiken om informatie over die opleidingen op te zoeken”, zegt De Feyter. “Denk maar aan webpagina’s van de universiteiten of hogescholen, infodagen, de SID-ins, open lessen, brochures… Het gaat wel niet over het verzamelen van zo veel mogelijk brochures, maar over het lezen ervan.”

Een diploma van eenzelfde studie aan verschillende universiteiten is gelijkaardig. Dat betekent dat je dezelfde kennis en competenties hebt, en klaar bent om de arbeidsmarkt te veroveren. “De opbouw van het curriculum is wel anders. Aan de ene universiteit ligt de klemtoon in het begin op het verwerven van praktische vaardigheden, terwijl die ergens anders misschien pas in het derde jaar aan bod komen. Elke universiteit heeft zo haar eigenheden. Die ontdek je door studieprogramma’s op verschillende websites te bestuderen en te vergelijken.”