Studiekeuze

Voor welke opleidingen moet je vooraf een test doen?

1 min
01/09/2022
Safira

Kun je zomaar een universiteit of hogeschool binnenwandelen en je inschrijven voor een richting naar keuze? Ja… maar toch niet helemaal. In sommige gevallen moet je je namelijk bewijzen. Hoe dat werkt ontdek je hier!

Net zoals je in je favoriete game sommige items moet unlocken, moet je aan de hogeschool of universiteit in sommige gevallen eerst je skills tonen. In het geval van de meeste bacheloropleidingen is dat eenvoudig en kan je je inschrijven van zodra je een diploma secundair hebt. Toch zijn er uitzonderingen.

Zelfs zonder voornoemd diploma zijn er in sommige gevallen manieren om verder te studeren. Je kan namelijk een test afleggen waarmee je je algemeen niveau bewijst. Niet overal kan dat, dus je checkt best even bij je hogeschool of universiteit wat mogelijk is. Weet ook dat dit een uitzonderlijke en intensieve procedure is, die niet voor iedereen is weggelegd.

Toelatingsexamens en toelatingsproeven 

Zelfs met een diploma secundair of hoger onderwijs zijn er richtingen waar je niet zomaar kan inschrijven. Je hebt ongetwijfeld al gehoord van het toelatingsexamen om arts, tandarts of dierenarts te worden. De drie examens vinden telkens plaats begin juli en vragen best wat voorbereiding.

Ook wie artistiek aangelegd is en kiest voor het hoger kunstonderwijs moet doorgaans deelnemen aan een toelatingsproef. Op de website van de hogeschool vind je meer info over welke regels van toepassing zijn.

Starttoetsen

Voor sommige bacheloropleidingen moet je verplicht deelnemen aan een starttoets om te kunnen inschrijven. Deze toets test je kennis en vaardigheden ten opzichte van het verwachte instapniveau voor je opleiding. Een starttoets is (anders dan een toelatingsexamen) niet bindend: als je een slecht resultaat behaalt, mag je je nog steeds inschrijven, maar moet je wel verplicht remediëring volgen om hiaten in je voorkennis weg te werken. Zo kom je voor jezelf te weten of je goed voorbereid bent, welke tekorten je best zou bijspijkeren en misschien ook of je jouw studiekeuze moet herbekijken. Je krijgt bij een starttoets daarom altijd feedback.

Ijkingstoetsen

Er zijn ook universitaire bacheloropleidingen met een vrijblijvende, niet-verplichte ijkingstoets. Ook deze toetsen zorgen ervoor dat je beter kan inschatten hoe het staat met je voorkennis voor de opleiding die je zou willen starten. Je kiest dan zelf of je wil deelnemen, maar het wordt natuurlijk sterk aangeraden.