Studiekeuze

Voor welke opleidingen moet je vooraf een test doen?

1 min
01/09/2022
Safira

Kun je zomaar een universiteit of hogeschool binnenwandelen en je inschrijven voor een richting naar keuze? Ja… maar toch niet helemaal. In sommige gevallen moet je je namelijk bewijzen. Hoe dat werkt ontdek je hier!

Net zoals je in je favoriete game sommige items moet unlocken, moet je aan de hogeschool of universiteit in sommige gevallen eerst je skills tonen. In het geval van de meeste bacheloropleidingen is dat eenvoudig en kan je je inschrijven van zodra je een diploma secundair hebt. Toch zijn er uitzonderingen.

Zelfs zonder voornoemd diploma zijn er in sommige gevallen manieren om verder te studeren. Je kan namelijk een test afleggen waarmee je je algemeen niveau bewijst. Niet overal kan dat, dus je checkt best even bij je hogeschool of universiteit wat mogelijk is. Weet ook dat dit een uitzonderlijke en intensieve procedure is, die niet voor iedereen is weggelegd.

Toelatingsproeven en ijkingstoetsen

Zelfs met een diploma secundair of hoger onderwijs zijn er richtingen waar je niet zomaar binnen kan. Je hebt ongetwijfeld al gehoord van het toelatingsexamen om arts of tandarts te worden. Beide vinden telkens begin juli plaats en vragen best wat voorbereiding. Ook wie dierenarts wil worden moet voortaan een toelatingsexamen afleggen. 

Niet alleen artsen, tandartsen en dierenartsen moeten een toelatingsproef doen, ook voor wie artistiek aangelegd is en kiest voor het hoger kunstonderwijs is dat doorgaans het geval. Op de website van je hogeschool vind je meer info over welke regels van toepassing zijn.

Voor een aantal bacheloropleidingen aan de universiteit moet je verplicht deelnemen aan een ijkingstoets. Die test je kennis en vaardigheden ten opzichte van het verwachte instapniveau voor je opleiding. Een ijkingstoets is (anders dan een toelatingsexamen) niet bindend: als je een slecht resultaat behaalt, mag je je nog steeds inschrijven. De bedoeling is dat je voor jezelf te weten komt of je goed voorbereid bent, je kennis nog moet bijspijkeren of best een andere studiekeuze overweegt. Er zijn ook opleidingen met een niet-verplichte ijkingstoets. Je kiest dan zelf of je wil deelnemen, maar het wordt je natuurlijk sterk aangeraden. 

Ten slotte is er ook een instaptoets voor wie een lerarenopleiding (educatieve bachelor) wil volgen aan de hogeschool. Wil je nagaan hoe het bij jouw droomstudie zit? Contacteer dan je universiteit of hogeschool!