Wat hebben Bill Gates en Steve Jobs gemeen? Ze houden allebei van technologie, waren CEO van een topbedrijf en… hebben geen diploma. Toch is het parcours van dit legendarische duo eerder uitzonderlijk en is een diploma nog steeds meer dan ‘een stukje papier’.
Wanneer je twijfelt over het belang van een diploma zijn er heel wat obvious argumenten die je niet zomaar kan negeren. Zo blijkt uit academisch onderzoek dat je met een diploma sneller aan het werk geraakt en ook meer dan het gemiddelde zal verdienen. Op de arbeidsmarkt heb je met een (hoger) diploma sowieso een streepje voor. Uit het schoolverlatersrapport van de VDAB blijkt dat meer dan 28% van de schoolverlaters zonder diploma of getuigschrift na één jaar nog steeds werkzoekende is tegenover 4,5% van de schoolverlaters met een hoger diploma.
Verder is het voor veel werkgevers een letterlijk bewijs van je kwaliteiten. Langs de ene kant toont het dat je tijdens je opleiding bepaalde (vak)kennis en -vaardigheden hebt behaald, die je anders niet zou hebben. Langs de andere kant laat een diploma zien dat je snel leert en problemen kan oplossen. Het geeft blijk van inzet en ambitie, omdat je je als student enkele jaren toelegde op het behalen van dat diploma.
Voor sommige jobs - chirurg, bijvoorbeeld - is het zelfs een must om een bepaald diploma te hebben. In bepaalde gevallen hoef je niet per se een opleiding van drie jaar of langer te volgen om een diploma te behalen. Denk maar aan specialisatiejaren of graduaten. If all else fails kan je het allemaal uiteraard zelf doen - wie weet eindig je misschien wel zoals Bill Gates.