Studiekeuze

Wat als ik de universiteit niet kan betalen?

4 min
01/09/2022

In 't kort:

  • Er zijn beurzen voor wie het financieel moeilijk heeft
  • Als je wil werken, zorg dan voor een goede balans met je studie
  • Universiteiten en hogescholen schakelen soms ook studenten in voor betaalde klusjes

Kunnen je ouders of jij om de een of andere reden de universiteit of hogeschool niet betalen? No panic: er zijn verschillende oplossingen! Fleur Zagers van de Sociale Dienst van de Universiteit Antwerpen zet ze hier op een rijtje. 

Dat verder studeren best wat kan kosten, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Zeker wanneer je op kot gaat vliegt de doekoe erdoor. Misschien zijn je ouders niet in staat het volledige bedrag te betalen. Misschien geven ze je geld, maar wil je een extraatje om je kot leuker in te richten of een (betere) laptop te kopen. Wat je reden ook is: weet dat er verschillende opties zijn.

Wie de universiteit tout court niet kan betalen, kan het studiegeld in schijven betalen of komt in aanmerking voor subsidies. Zo’n studietoelage ontvang je als je aan bepaalde criteria voldoet. Voor deze groep zijn nog enkele andere hulpmiddelen, zoals de kottoelage of particuliere fondsen.

Heel wat studenten hebben een job om wat centjes bij te verdienen. Let er wel op dat je het werk kan inplannen en dat het niet ten koste gaat van je studie- en examentijd.

Fleur Zagers

Werken of studeren? Why not both!

Fleur Zagers van de Sociale Dienst helpt studenten wanneer ze onder andere geldproblemen hebben. Ze kan je wegwijs maken tussen alle subsidies, maar heeft ook enkele tips voor studenten die niet aan de criteria voldoen. Tijd om de handen uit de mouwen te steken!

“Heel wat studenten hebben een job om wat centjes bij te verdienen. Een bijbaantje in ’t weekend in de streek waar je vandaan komt of in de stad waar je studeert kan je prima combineren met je studie. Let er wel op dat je het werk kan inplannen en dat het niet ten koste gaat van je studie- en examentijd”, zegt Fleur.

Een halftijdse of zelfs voltijdse job tijdens je studie doen is een ander paar mouwen. “Alles hangt af van het aantal studiepunten dat je wil opnemen. We raden vanuit de Sociale Dienst wel aan om geen 60 studiepunten per jaar op te nemen als je voor een voltijdse job gaat. Als je weet dat je toch niet alle examens succesvol kan afleggen is het anders zonde. Daarnaast moet je ook opletten met je leerkrediet”, klinkt het.

De meeste universiteiten en hogescholen schakelen af en toe studenten in voor betaalde jobs. De Universiteit Antwerpen gebruikt daar bijvoorbeeld JobTeaser voor, een platform waar studentenjobs op de campus op verschijnen. Vaak gaat het om korte of eenmalige opdrachten, zoals het uitschrijven van interviews of een handje helpen tijdens een infodag.

Misschien ga je wel niet in dienst bij iemand, maar begin je gewoon je eigen bedrijf tijdens je studie! Aan verschillende hogescholen en universiteiten kan dat zelfs onder een speciaal statuut, namelijk dat van ‘Student-zelfstandige’. Al is dat volgens Fleur niet iets waar je onbezonnen aan kan beginnen: “Een eigen onderneming starten doe je niet zomaar even tussendoor. Er komt, zeker in het begin, heel wat werk bij kijken. Als je de ambitie hebt en goed kan plannen moet je uiteraard volledig voor die droom gaan!”