Hoe studeren?

Heb je een laptop nodig als je verder studeert?

1 min
14/10/2022
Laptop

Zin om ‘Waar is Wally?’ in het echt te komen spelen? Ga dan in een aula op zoek naar een student zonder laptop. Heb je echt een laptop nodig, en waar moet je op letten? Dat ontdek je hier!

Wie vijftien jaar geleden naar de universiteit of hogeschool trok, moest best vaak aan zijn of haar ouders verantwoorden waarom een laptop écht nodig was. Tegenwoordig ligt dat, met dank aan het afstandsonderwijs in het middelbaar, wel even anders. Laptops zijn in veel gevallen onontbeerlijk: studenten gebruiken ze om notities te nemen, in te loggen op online platformen van de universiteit of hogeschool, om samen te werken met studiegenoten…

Zo koop je een laptop

Toch is de aankoop ervan niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Daarom vind je op de meeste campussen en in vrijwel iedere bibliotheek computers die je vrij kan gebruiken.

Wil je een eigen laptop kopen? Stap dan niet zomaar de winkel binnen om het eerste toestel dat je ziet te scoren. Afhankelijk van je richting moet je namelijk soms zeer specifieke software installeren, wat een impact heeft op welke laptop je wel of niet kan gebruiken. Wie architectuur studeert of een kunstopleiding volgt, zal nood hebben aan een ander toestel dan studenten taal- en letterkunde. Zo heeft Universiteit Antwerpen op haar website bijvoorbeeld een overzicht van zaken waar je op moet letten.

Zijn er geen specifieke vereisten en twijfel je nog over het toestel dat je nodig hebt? Misschien heb je wel een Chromebook of laptop van het middelbaar waarmee je even verder kan. Zo kan je de eerste maanden afwachten en zien hoe jij het beste notities neemt of studeert. Wie weet heb je je laptop wel een pak minder nodig dan je vooraf had gedacht!