Studiekeuze

Kan ik financiële steun krijgen voor mijn studie?

4 min
10/10/2022

In 't kort:

  • De studietoelage is de belangrijkste subsidie
  • De sociale toelage is er voor wie niet toekomt met de studietoelage
  • Er bestaat specifieke steun voor koten met een groen label

Studeren aan de universiteit of hogeschool is op financieel vlak niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er verschillende duwtjes in de rug die jou daarbij kunnen helpen!

Volgens cijfers van het Belgische statistiekbureau woont 13,1% van de Belgen in een huishouden waarvan het totale beschikbare inkomen lager ligt dan de armoededrempel. Dat heeft uiteraard een impact op de studieplannen van jongeren, want als een van de kinderen in zo’n gezin verder wil studeren, kunnen de facturen al snel aantikken. Er is het inschrijvingsgeld, boeken en cursussen die je moet aankopen, de huur van een kot of treintickets om te pendelen… Studeren is fijn, maar prijzig!

Fleur Zagers werkt aan de Sociale Dienst van de Universiteit Antwerpen en weet als geen ander dat sommige studenten hun opleiding niet of maar moeilijk kunnen betalen. Als expert weet ze gelukkig ook dat er verschillende opties zijn die daarbij kunnen helpen!

“De belangrijkste subsidie is de studietoelage van de Vlaamse overheid, ook wel de studiebeurs genoemd”, zegt ze. “Dat is een eenmalig bedrag dat je via de overheid krijgt. Je betaalt dus minder inschrijvings- of studiegeld. Ook is de studietoelage iets hoger als je op kot zit. Dit bedrag kan dus van persoon tot persoon verschillen, maar het zou je grootste kosten moeten dekken.”

Toch zijn er ook voor wie een studietoelage ontvangt nog een aantal kosten - en dat is niet voor iedereen even makkelijk. “Studenten van wie de ouders een zeer laag inkomen hebben kunnen aan de Universiteit Antwerpen in aanmerking komen voor een sociale toelage. In ons geval is dat een extra eenmalig bedrag, dat je kan aanvragen via de Sociale Dienst”, zegt Fleur. 

Zelfs als je niet in aanmerking komt voor een studietoelage van de overheid, kan je aan sommige universiteiten en hogescholen toch een verminderd studiegeld betalen, of je studiegeld in schijven betalen. Aarzel dus zeker niet om te informeren naar de mogelijkheden!

De belangrijkste subsidie is de studietoelage van de Vlaamse overheid, ook wel de studiebeurs genoemd.

Fleur Zagers

Specifieke steun voor je kot of studie

Voor studenten die niet pendelen is een kot een van de grootste uitgaven. Gelukkig is er ook hier hulp beschikbaar: studenten met een studietoelage kunnen ook een kottoelage krijgen als ze een huurcontract met een groen label kunnen voorleggen.

Naast de koten op de private markt hebben de meeste Vlaamse universiteiten ook homes die ze zelf uitbaten. De Universiteit Antwerpen heeft bijvoorbeeld een residentie op Campus Drie Eiken, en aan de Stadscampus vind je twee panden met lagere tarieven dan die op de private huurmarkt. Wie aan bepaalde sociale voorwaarden voldoet, krijgt voorrang om hier een kot te huren. Benieuwd? Neem een kijkje op de website van de universiteit!

Tot slot zijn er ook private fondsen die een beurs geven aan studenten in een specifieke richting. Vaak zijn die gesticht door alumni of mensen die na hun overlijden academisch talent willen ondersteunen. Denk maar aan het Fonds Tinne Boes, dat al meer dan 50 studenten een financieel duwtje in de rug gaf. De universiteit of hogeschool waar jij wil studeren kan je daar ongetwijfeld mee verder helpen!