Studiekeuze

Hoe overtuig je je ouders van je studiekeuze?

1 min
15/09/2022
Studiekeuze

Je ouders overtuigen van je studiekeuze kan even moeilijk lijken als het verslaan van de eindbaas in je favoriete spel. Uren zijn gekropen in de voorbereiding, en alles lijkt af te hangen van dit ene cruciale moment. Onze tips zijn cheat codes die je daarbij kunnen helpen!

Een topsporter weet dat timing alles is. Kies het juiste moment om met je ouders over je studiekeuze te overleggen. Begin er niet over terwijl jullie net op het punt staan om naar The Masked Singer te kijken of vlak voor ze naar hun werk vertrekken, maar neem er uitgebreid de tijd voor. Luister ook naar hun argumenten.

Toon aan je ouders dat je goed over je keuze hebt nagedacht. Je ouders zullen, volledig terecht, aanhalen dat een studiekeuze een grote impact op je latere leven kan hebben. Door naar infodagen te gaan of webinars van onderwijsinstellingen te volgen leer je wat welke studie inhoudt. Deel die informatie met je ouders, of neem hen gezellig mee wanneer je een hogeschool of universiteit bezoekt.

Welke richting kan je uit?

Door die informatie te verzamelen heb je een goed zicht op waar bepaalde studies voor staan. Ga na wat je zoal kan doen met de studie die je wil kiezen. Uiteraard liggen sommige jobs voor de hand, maar niet iedereen die rechten studeert hoeft bijvoorbeeld advocaat te worden. Zoek voorbeelden van alumni om aan je ouders te tonen waar zij zoal beland zijn.

Misschien twijfelen je ouders wel omdat een bepaalde studie in hun ogen te moeilijk of net te makkelijk voor je is. Zoek daarom informatie op over de studiebegeleiding, die voor de nodige omkadering en persoonlijke hulp kan zorgen.