Studiekeuze

Op bezoek in het hoger onderwijs

5 min
22/06/2023
Op bezoek in het hoger onderwijs_illustratie

In ‘t kort:

  • Op openlesdagen kom je te weten hoe het er écht aan toegaat op de hogeschool of universiteit door zelf een les mee te volgen.
  • De SID-in beurs biedt leerlingen in het laatste jaar middelbaar onderwijs de kans om een brede waaier aan beroeps- en studiemogelijkheden te ontdekken.
  • Tijdens infodagen laten campussen zich van hun beste kant zien om je uitgebreid te informeren over de opleiding waarin je geïnteresseerd bent.

Welkom aan boord van Afstudeer Airlines, dé reispartner voor middelbare scholieren die zich klaarmaken voor het hoger onderwijs. Ontdek onze drie populairste bestemmingen en boek nu jouw vlucht richting een geslaagde studiekeuze. Sit back, relax, en safe travels!

Openlesdagen

Destination 1: openlesdagen

Zin om jezelf volledig onder te dompelen in het échte studentenleven? Take a trip naar de openlesdagen! Tijdens de herfst- en krokusvakantie kan je zelf plaatsnemen achter de tafeltjes in de aula of op de stoelen in een klaslokaal. Daar kan je front row een les meevolgen en de sfeer opsnuiven van het hoger onderwijs.

Afhankelijk van het aanbod, kan je verschillende soorten lessen meevolgen. Er zijn meelooplessen waar je zij aan zij zit met studenten die de les wekelijks volgen. Proeflessen zijn lessen die op maat gemaakt zijn voor leerlingen uit het middelbaar. Op die manier kan je makkelijk een beeld vormen over de inhoud van de opleiding. Tot slot worden er ook soms online lessen aangeboden die je vanop afstand kan volgen, waar je maar wil.

REISTIP

Vergeet je niet in te schrijven voor een openlesdag op de website van de onderwijsinstelling. Bekijk vooraf de plattegrond van de campus, zodat je makkelijk de weg kunt vinden naar de aula of het klaslokaal. Check ook je mailbox voor eventuele wijzigingen of extra informatie over de juiste route.

SID-in beurs

Destination 2: SID-in beurs

Wil je graag een volledig overzicht van wat het hoger onderwijs has to offer? Zet koers naar de SID-in beurs tijdens de maanden januari en februari! Alle hogescholen en universiteiten - maar ook VDAB, Defensie en andere beroepsinstellingen - staan hier klaar om al je vragen te beantwoorden over wat je na het middelbaar kunt doen.

Er zijn twee manieren om de SID-in beurs te bezoeken. Je kunt ervoor kiezen om met je hele klas de beurs te bezoeken tijdens een klassikaal bezoekmoment in de week, of je kunt kiezen voor een individueel bezoekmoment tijdens het weekend. Bovendien wordt de SID-in georganiseerd over heel Vlaanderen, dus check zeker de website om te zien wanneer deze in jouw provincie plaatsvindt!

REISTIP

Als je met je klas naar de SID-in beurs gaat, heb je ongeveer anderhalf uur om alles te verkennen. Besteed deze beperkte tijd dus aan opleidingen die je écht interesseren. Je kan vooraf een test doen op onderwijskiezer.be om een idee te krijgen welke onderwijsinstellingen je zou willen bezoeken.

Infodagen

Destination 3: infodagen

Heb je al een specifieke richting in gedachten voor de toekomst? Dan zijn de infodagen jouw droombestemming. Ontdek de campus of your choice en laat je van A tot Z informeren over de opleiding(en) waarin je geïnteresseerd bent.

Hoe verloopt dat precies? Meestal worden infodagen georganiseerd in het weekend (check altijd de website van de onderwijsinstelling) en bieden opleidingen verschillende infosessies aan. Daarnaast wordt er ook vaak een campustour georganiseerd om te proeven van de general vibe en krijg je de kans om cursussen in te kijken. Bovendien zijn docenten en studenten always ready to go om eventuele vragen te beantwoorden of een 1-op-1 gesprek te voeren.

REISTIP

Vergeet niet om je in te schrijven voor de infodag van jouw voorkeur op de website van de onderwijsinstelling. Denk vooraf ook na over welke vragen je wilt stellen aan de mensen die je daar ontmoet.