Verder studeren?

Is de universiteit duurder dan de hogeschool?

2 min
06/10/2022

Wanneer je twijfelt tussen een universitaire studie of een richting aan de hogeschool zijn er heel wat factoren die meespelen. Hoe zit het eigenlijk met het prijsverschil tussen de twee?

Ieder jaar berekent het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool hoeveel het kost om verder te studeren. Doorgaans komt het onderzoek op een kost van zo’n 10.000 euro uit, zonder het onderscheid te maken tussen hogescholen en universiteiten.

Het kostenplaatje van verder studeren

Op het eerste gezicht zou je denken dat beide gelijk zijn. Het geld dat je betaalt om je in te schrijven voor een opleiding wordt namelijk vastgelegd door de Vlaamse Overheid, en is gelijk voor alle Vlaamse onderwijsinstellingen.

Het studiegeld is namelijk maar een fractie van de kost: huisvesting neemt met voorsprong de grootste hap uit het budget. Deze kosten kan je vermijden als je je opleiding kan volgen op een campus in de buurt van waar je woont. Die kans is net wat groter als je voor een hogeschoolopleiding kiest, omdat verschillende hogescholen in meerdere steden campussen hebben. Voor wie niet op kot gaat en niet in eigen stad kan studeren, zal pendelen een bijkomende kost zijn.

Er zijn wel andere factoren die bepalen of je al dan niet meer betaalt dan een andere student. Denk maar aan het studiemateriaal. Dat overstijgt de verschillen tussen universiteiten en hogescholen, want in beiden heb je richtingen waarvoor je meer materiaal nodig hebt of waar je vaker op excursie gaat. Als je kiest voor een opleiding met veel praktijklessen, zal je hoogstwaarschijnlijk meer materiaal gebruiken en dus meer betalen.  In de opleiding Architectuur heb je misschien minder cursussen en boeken nodig dan in de opleiding Communicatiewetenschappen, maar je gaat wel ontwerpmateriaal moeten kopen. Wie Taal- en Letterkunde studeert moet vaak boeken kopen, en wie fotografie studeert verschillende lenzen.

Een sluitend antwoord op de vraag is er dus niet, omdat iedere situatie anders is. Weet wel dat er altijd extra hulp is voor wie het op financieel vlak minder vanzelfsprekend is om verder te studeren!