Verder studeren?

Welke Vlaamse hogescholen en universiteiten zijn er?

1 min
06/10/2022

Wil je weten waar je verder kan studeren? De kans is klein dat Siri en Alexa je verder kunnen helpen, maar hier ontdek je het antwoord op je vraag!

In België is kennis vergaren en delen al eeuwenlang een nationale sport. Sommige universiteiten, zoals die van Leuven en Luik, zijn zelfs ouder dan het land zelf! Vlaanderen telt 16 hogescholen en 5 universiteiten. Die laatste vind je in Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel en Hasselt.

Nog zo'n fun fact: elke provincie heeft een hogeschool en een universiteit. West-Vlaanderen is wel een buitenbeentje: wie daar naar de universiteit wil, kan terecht op een campus van KU Leuven of UGent in Kortrijk.

Er zijn er zelfs die over de landsgrenzen heen gaan: in Hasselt en Diepenbeek vind je de Transnationale Universiteit Limburg. Dit is een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht (Nederland) en de Universiteit Hasselt. Wie wil kan zijn Duits aanscherpen zonder ooit een voet in Duitsland te zetten. Er is namelijk één hogeschool in de Oostkantons: Autonome Hochschule Ostbelgien (AHS) in Eupen. 

Misschien wel het grootste buitenbeentje is de Campus Renaissance, die je in Brussel tussen het Jubelpark en het Koninklijk Paleis vindt. Het is de campus van de Koninklijke Militaire School (KMS), waar je specifieke officiersopleidingen kan volgen. In ruil werk je nadien, toch zeker voor een paar jaar, voor het Belgisch leger.

Een volledige overzicht van alle hogescholen en universiteiten vind je op de site van Onderwijs Vlaanderen.