Verder studeren?

Kan ik naar de universiteit als ik geen aso gedaan heb?

1 min
06/10/2022

Wanneer je een vette Charizard wil om de Pokémon League te verslaan, kies je best een Charmander wanneer je een nieuw spel begint. Een Bulbasaur kan namelijk enkel in een Venusaur evolueren, en een Squirtle in een Blastoise. Hoe zit dat eigenlijk in het hoger onderwijs? Kan je enkel naar de universiteit als je op je twaalfde voor het aso kiest?

Wie aan de universiteit wil beginnen, moet aan één belangrijk criterium voldoen. Je moet namelijk een diploma secundair onderwijs hebben. Er zijn geen specifieke regels over aso, bso, kso of tso, al wordt in sommige richtingen wel een bepaalde voorkennis verwacht. Met een bso-diploma kan je slagen aan de universiteit, al is het een eerder uitzonderlijk parcours. 

Voor sommige richtingen zien we dat studenten met een aso-diploma sneller vooruitgaan, maar in sommige technische richtingen zijn het net de tso-studenten die beter scoren. Twijfel je of je een bepaalde richting aan zal kunnen? Neem dan deel aan een ijkingstoets. Het resultaat daarvan is niet bindend, maar geeft je wel een realistisch beeld. Daarnaast zijn er ook enkele opleidingen waar je sowieso een verplichte toelatingsproef voor moet doen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan zijn er hier en daar manieren om alsnog verder te studeren. Zo kan je aan de universiteit een uitgebreid dossier indienen via de procedure Afwijkende Toelating (pAT).