Studentenleven

Hoe vind je het perfecte kot?

3 min
12/05/2023

Op kot gaan en op je eigen benen staan klinkt heerlijk, maar hoe zoek je het ideale kot? Dankzij onze tips vind je jouw plekje in no time!

Wanneer je op zoek gaat naar een kot, is het belangrijk om te weten dat je er eentje kan huren op de private markt of bij de universiteit of hogeschool. Huren bij de universiteit of hogeschool is meestal goedkoper. Daarom krijg je voorrang als je het financieel moeilijk hebt. Check vooral bij je universiteit of hogeschool om te weten of je in aanmerking komt.

Zo’n studentenresidentie van de universiteit of hogeschool is best groot en in je eigen kamer staan vaak al meubels. Per verdieping heb je meestal gedeelde ruimtes, zoals de keuken, douches en een kamer om te chillen met anderen. In zo’n gebouw worden er vaak activiteiten voor alle bewoners georganiseerd of zijn er zelfs specifieke studentenverenigingen.

De beste buurt

Wil je huren op de private markt? Dan moet je heel wat keuzes maken. Waar je op kot wil gaan, bijvoorbeeld. Dichtbij de campus? Naast het station? Of net in het centrum? Vraag tips aan oudere studenten, want zij kennen de stad door en door! Blijf na een openlesdag dus gerust plakken en verken je toekomstige studentenstad al even.

Als je de ideale buurt hebt gevonden kan de zoektocht beginnen. Vraag ook hier tips aan studenten, of zoek op sociale media. De meeste studentensteden hebben daarnaast ook een website waarop alle beschikbare koten verschijnen. In Antwerpen is dat bijvoorbeeld studentkotweb.be

Ook in koten op de private markt deel je meestal de keuken en douches met andere studenten. Dat kan zowel in een gedeeld huis met een kotbaas, als in een grotere residentie zijn. Wil je een eigen keuken en badkamer? Ga dan op zoek naar een studio, die uiteraard wel wat duurder is.

Welke extra kosten zijn er?

Heb je een leuk kot gevonden? Zoek dan een pen om een krabbel onder je huurcontract te zetten. Vergeet de kleine lettertjes niet te checken! Is het een contract van 10 of van 12 maanden? Zijn er bijkomende kosten voor water, gas, elektriciteit en wifi? Is er een huurwaarborg nodig? Is je kot bemeubeld, of moet je eerst nog naar IKEA? En hoe zit het met het bewijs van brandveiligheid? Heel wat vragen, die je best even opschrijft! 

Wil je meer weten over de zoektocht naar een kot? Ga dan zeker langs op een infodag van je universiteit of hogeschool. Daar helpen zowel studenten als begeleiders je met plezier verder.