Verder studeren?

Welke kosten komen kijken bij het hoger onderwijs?

3 min
24/11/2022

Jarenlang studeren aan de universiteit of hogeschool, dat kan helaas niet gratis. Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je naar het hoger onderwijs trekt. Wij zetten de belangrijkste kosten even op een rij!

Wanneer je naar het hoger onderwijs trekt, zijn er bepaalde kosten die iedereen heeft. Denk maar aan je jaarlijks studiegeld. Dat is hetzelfde bedrag aan de universiteit en hogeschool, al kan je ook recht hebben op een beurs of bijna-beurs. Op studietoelagen.be ontdek je of jij hiervoor in aanmerking komt.

Boeken en koeken

Naast je studiegeld zijn er nog heel wat andere kosten. Denk bijvoorbeeld aan je studiemateriaal: boeken, een laptop, notitieblokken, prints… Veel materiaal koop je nieuw aan, maar verschillende universiteiten bieden ook de mogelijkheid materiaal te huren of tweedehands te kopen. Je kan je studiemateriaal soms ook goedkoper kopen via studentenverenigingen en zelfs facebookgroepen. Tijdens de eerste lesweek krijg je info over waar je welk boek kan kopen en welke je gerust tweedehands kan aanschaffen. 

Als student krijg je korting op je bus- of treinabonnement, wat zeker voor pendelstudenten heel interessant is. Ga je op kot? Dan hangt het kostenplaatje vooral af van hoeveel comfort je wilt. Voor het ene kot betaal je 300 euro, voor het ander 650 euro of meer. Of je nu op kot gaat of pendelt, je zal sowieso moeten eten en drinken. Op heel wat campussen kan je aan studentvriendelijke tarieven een gezonde maaltijd of snack kopen. Door samen boodschappen te doen en met vrienden te koken, kun je heel wat geld besparen.

Inspanning én ontspanning

Tot slot is je studententijd het uitgelezen moment om hobby’s uit te proberen en nieuwe mensen te leren kennen. Of je nu graag een sport beoefent, in musea, theater- en cinemazalen vertoeft of bij een studentenvereniging gaat, weet dat je ook hier vaak korting kan krijgen of een goedkoper abonnement kan aanschaffen. Zo bieden verschillende universiteiten en hogescholen een sport- en cultuurpas aan waarmee je voordelig kan sporten of culturele evenementen bijwonen.

Het hoger onderwijs is dan wel niet gratis, maar gelukkig zijn er veel manieren om de kosten te drukken. Ga dus vooral op onderzoek, praat met je onderwijsinstelling en studenten die al een tijdje studeren en probeer zo goed mogelijk te budgetteren. Zo wordt het een fluitje van een cent!