Studiekeuze

Moet je na een bachelor aan de universiteit verplicht een master volgen?

2 min
06/10/2022

Wie A zegt moet B zeggen en eentje is geentje, maar hoe zit dat aan het hoger onderwijs? Ontdek hier wat je opties zijn na het behalen van je academische bachelor.

Na drie jaar zwoegen is het eindelijk zover: je hebt je academische bachelor succesvol afgerond! What’s next? Misschien speel je met het idee om nu te stoppen en een job te zoeken. Je hebt tenslotte een diploma, dus wat kan er fout lopen? 

Daar waar een professionele bachelor je voorbereidt op een concreet beroep, ligt de focus in een academische bachelor op de beginselen van wetenschappelijk onderzoek en de ondersteunende kennis en vaardigheden. Zo krijg je in de meeste opleidingen lessen statistiek, academisch Nederlands of ga je misschien aan de slag in een laboratorium. 

Aan de universiteit word je de eerste jaren dus vooral ondergedompeld in de theorie en algemene vakken. De meeste praktijkervaring doe je vooral op in de master, waar je in veel richtingen een stage combineert met het schrijven van een masterproef. Zo kom je dichter bij de reële casussen en problematieken uit het werkveld.

De masterproef als visitekaartje

De master is dus het logische vervolg op je academische bachelor. In je bachelor leg je de ‘fundamenten’ van zowel kennis als vaardigheden. In je master ga je je specialiseren en bouw je verder op die brede basis. In een academische opleiding leer je niet alleen wat iets is en hoe het werkt, maar ga je ook zoeken naar waarom iets is en of het beter kan

Daardoor kan je later oplossingen bedenken voor problemen die je nu nog niet kent, een erg nuttige skill in een wereld die continu verandert. Je zet de eerste stappen hiervoor in je bachelor, maar met de masterproef toon en bewijs je dat je zelfstandig een (wetenschappelijk) onderzoek (en dat kan soms een verrassend praktische insteek hebben) van begin tot einde kan volbrengen. Het is het kroonstuk van je studie.

Je bent dus niet verplicht om die master te volgen, maar het is wel de beste voorbereiding om nadien de arbeidsmarkt te veroveren. Hoewel je met een academische bachelor sowieso gemiddeld al meer verdient en meer kan doorgroeien dan met een professionele bachelor, is dat met een master nog steeds het meest.