Verder studeren?

Waarom verder studeren?

4 min
01/09/2022

Na zes jaar zwoegen en zweten ben je eindelijk klaar met het middelbaar. What's next? Ga je voor een diploma, of skip je die step? Sabine Dillen van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen legt uit waarom het interessant is om verder te studeren.

Steve Jobs? Heeft niet verder gestudeerd. Michael Dell? Geen diploma. Bill Gates? Hetzelfde. Het lijkt wel alsof je pas echt succesvol kan worden als je na het middelbaar meteen begint te werken. Toch is vooral het omgekeerde het geval. ‘In principe kan je perfect beginnen werken, je hebt er zelfs geen diploma secundair onderwijs voor nodig. Toch zien we in onderzoeken dat je zonder diploma vaak in een lagere loonklasse terechtkomt. Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar in het algemeen zal je meer uitvoerende en minder uitdagende jobs doen. Als je later alsnog een diploma zou willen behalen is het vaak moeilijk om je terug aan te passen aan het schoolritme en heb je misschien al bepaalde vaste kosten’, zegt Sabine Dillen.

Sabine is een van de drijvende krachten achter StudyChat, een project van de Universiteit Antwerpen en verschillende Antwerpse hogescholen. Het team van StudyChat trekt onder andere naar secundaire scholen om jongeren te informeren over verder studeren. Zo zetten ze leerlingen op weg om een weloverwogen studiekeuze te maken. Toch is niet iedereen geïnteresseerd in het hoger onderwijs. En dat is zonde, zegt Sabine, want het is dé manier om te groeien.

De ideale springplank

'Een van de grootste meerwaarden is zelfontplooiing. Aan de universiteit of hogeschool leer je jezelf beter kennen. Je werkt aan je sociale vaardigheden en kweekt doorzettingsvermogen. Daar waar je in het middelbaar in een zeer gecontroleerde omgeving zat, moet je nu meer zelfstandigheid tonen.'

Een van de grootste meerwaarden is zelfontplooiing. Aan de universiteit of hogeschool leer je jezelf beter kennen.

Sabine Dillen

Je wordt losgelaten, maar staat er niet alleen voor. Iedere universiteit of hogeschool heeft diensten die je kunnen helpen. ‘In het hoger onderwijs word je specialist in een thema dat je interesseert, maar ook naast die opleidingsspecifieke vaardigheden leer je heel wat bij. Plannen, in een team werken, complexe materie studeren… Je leert zowel in als na de les mensen kennen met dezelfde interesses en passies, waardoor het zeer makkelijk is om je sociaal netwerk uit te bouwen.’

Los van die skills opent een diploma ook veel deuren. Het is je toegangskaart naar bepaalde beroepen, zoals architect of dokter, en geeft je de nodige startvaardigheden om dat beroep te kunnen uitvoeren. Ook voor je loon speelt het een rol: arbeidseconoom Stijn Baert zegt bijvoorbeeld dat weinig investeringen beter zijn dan een diploma hoger onderwijs. Per geslaagd studiejaar zal je later 5 tot 8 procent meer verdienen dan gemiddeld!

Op ieder potje past een deksel

Enkele jaren kunnen dus de rest van je leven bepalen. Hoelang een studie duurt hangt af van de opleiding die je kiest. ‘Over een graduaatsopleiding doe je in principe twee jaar, over een professionele bachelor drie jaar. Over een academische bachelor ook drie jaar, maar die wordt gevolgd door een masteropleiding die in principe tussen één en drie jaar duurt’, zegt Sabine.

Iedereen kan studeren, al is er op enkele uitzonderingen na één belangrijke toelatingsvoorwaarde: een diploma secundair onderwijs hebben. Dat hoeft dus niet specifiek een aso-diploma te zijn. ‘Voor sommige opleidingen bestaat er een verplichte toelatingsproef die bepaalt of je kan inschrijven, of is er een starttoets, die nagaat hoe het staat met je voorkennis. Ook voor andere opleidingen is het handig om via een ijkingstoets of een andere test na te gaan of je de juiste voorkennis hebt. Voor iedereen is er wel een opleiding: er zijn er met veel of net weinig praktijk, studies waar je overdag of net ‘s avonds les hebt, voltijds of deeltijds… Kies wat het beste bij je past!’