Studentenleven

Hoe maak je vrienden aan de universiteit?

1 min
15/09/2022
vrienden

Wanneer je nieuw bent in de studentenstad kan alles overweldigend lijken. Heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Dankzij deze snelcursus “nieuwe vrienden maken” komt daar in no time verandering in!

Wanneer je van het middelbaar naar het hoger onderwijs gaat, volgt niet iedereen hetzelfde parcours als jij. Misschien ben je de enige van je oude klas die een bepaalde richting volgt - of zit er zelfs niemand in dezelfde studentenstad. Dat is geen reden tot paniek, want er zijn heel wat manieren om nieuwe vrienden te maken. 

Je bent namelijk niet de enige in deze situatie: ieder jaar beginnen tienduizenden nieuwe studenten aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten. Een van de beste manieren om nieuwe vrienden te maken is dan ook in de les naast iemand gaan zitten die er tof uitziet zodat jullie voor de les of tijdens de pauze een babbeltje kunnen slaan.

De kennismakingsactiviteiten van je school

Zie je dat niet meteen zitten? De universiteiten en hogescholen organiseren heel wat initiatieven om studenten te verwelkomen en met elkaar te laten kennismaken. Zo zijn er verkennings- en onthaaldagen, waarop er onder andere kennismakingsactiviteiten gepland staan. Aan de Universiteit Antwerpen is er met U stArt een volledig programma om nieuwe studenten op weg te helpen. Er zijn ook onderwijsinstellingen die Tinder-achtige apps ontwikkelden om studenten met dezelfde interesses met elkaar in contact te laten komen.

Ook naast de lessen zijn er heel wat mogelijkheden om toffe mensen te leren kennen. Misschien ga je wel bij een studentenvereniging of een studentenclub die een link heeft met jouw studie, interesses of de regio waar je vandaan komt. Als je creatief bent aangelegd is het lokale studentenblad of de studentenradio dan weer de place to be! Op je studentenjob kan je ook na het werk blijven plakken met je collega's. Wanneer je een kot hebt in een gebouw met andere studenten, zul je die ongetwijfeld ook beter leren kennen! Op veel studentenkoten worden bijvoorbeeld kennismakingsmomenten georganiseerd.

Welke piste je ook neemt, weet dat je sowieso een drempel zal moeten overwinnen. Dat kan je bijvoorbeeld ook doen door op Instagram, Twitter of Reddit te vragen of iemand zin heeft om mee te gaan naar een film, concert of museum. Voel je je alleen? Weet dat je altijd terechtkan bij de studentenpsychologen van je universiteit of hogeschool. Tijdens de examens staan ook de vrijwilligers van Teleblok voor je klaar.