Je hebt vast al veel gehoord over verder studeren aan het hoger onderwijs. Maar te midden van deze info-overload is het soms moeilijk om te weten wat je écht moet geloven en welke dingen gewoon onzin zijn. Daarom willen we hier graag wat duidelijkheid scheppen!

Hogeschool is makkelijker dan unief

➡️ MYTHE

Er heerst vaak de misvatting dat hogescholen een fluitje van een cent zijn in vergelijking met universiteiten. Maar dat is als het vergelijken van appels met peren - ze zijn gewoon anders!

Bij universitaire opleidingen ligt de nadruk meer op zelfstandig onderzoek en diepgaande analyse van theorieën en concepten binnen een vakgebied.

Hogescholen daarentegen focussen zich op praktische vaardigheden en directe toepassing van kennis. Deze opleidingen gaan vaak hand in hand met stages en projecten die gericht zijn op de praktijk, zodat studenten zich kunnen voorbereiden op specifieke carrières.

Het idee dat een hogeschool per definitie makkelijker is dan een universiteit is dus een fabeltje. Het verschil zit voornamelijk in de aard van het onderwijs. We should celebrate beide vormen van hoger onderwijs, en de beste keuze hangt af van de individuele student, persoonlijke doelen en interesses.

Als je niet verder studeert, ga je later geen job vinden

➡️ MYTHE

Laat ons eerlijk zijn: in de wereld van vandaag is het best wel ongewoon om niet verder te studeren, en het vinden van een toffe job kan iets uitdagender zijn zonder een hoger onderwijsdiploma. Maar verder studeren is zeker geen must om een succesvolle professionele carrière uit te bouwen.

Ondernemerschap is hier een goed voorbeeld van. Om je eigen business te starten, heb je geen diploma hoger onderwijs nodig. Het draait hier meer om ondernemersskills, doorzettingsvermogen en een vlotte babbel.

Shout-out ook naar de creatievelingen en kunstenaars! Voor hen is een diploma vaak de springplank naar jobs binnen hun vakgebied, maar vaak zijn het vooral praktijkervaring, skills, talent en sterke sociale vaardigheden die ervoor zorgen dat je boven de rest uitsteekt en kunt samenwerken met de grote namen binnen de kunstsector.

Heb je een technische of beroepsopleiding gevolgd? Dat opent ook deuren naar werk, vooral in specifieke industrieën zoals de auto-industrie, elektronica, bouw, horeca en andere vakgebieden waar praktische skills en technische knowhow centraal staan.

Het is trouwens nooit te laat om de stap naar het hoger onderwijs te zetten. Veel mensen besluiten eerst wat werkervaring op te doen voordat ze teruggaan naar de schoolbanken. Dus maak je geen zorgen, je kunt altijd je weg vinden naar het hoger onderwijs, ongeacht je leeftijd. 

Verder studeren is duur

➡️ FEIT/MYTHE

Studeren is - jammer genoeg - niet gratis. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen fortuin uit te geven om verder te studeren. 

Voor studenten die financiële ondersteuning nodig hebben, is er de studietoelage van de Vlaamse overheid. Met deze toelage kun je de kosten van je studie wat verlichten.

Daarnaast kunnen universiteitsstudenten terecht bij de Sociale Dienst van UAntwerpen voor extra financiële hulp, onder bepaalde voorwaarden.

Vergeet dus niet om een kijkje te nemen op de website van de onderwijsinstelling waar je wilt studeren. Daar vind je alle info over de financiële pistes die je kunt verkennen!

Als je niet op kot gaat, mis je alle fun

➡️ MYTHE

Veel studenten denken dat wanneer ze niet op kot gaan, ze al het plezier van het studentenleven moeten missen. But guess what: niks is minder waar! Olivia Schuermans, tweedejaarsstudent taal- en letterkunde: Frans-Nederlands, vertelt je er graag meer over.

"Ik woon bij mijn ouders in Antwerpen en ik kan je vertellen: op kot gaan is geen must voor een tof studentenleven. Zowel mijn vriend als ik wonen gewoon thuis, maar we hebben allebei een superactief studentenleven. Dat betekent dat we naast onze lessen ook volop sociaal bezig zijn."

Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen thuis wonen en op kot zitten. Het grootste verschil is zonder twijfel de mate van vrijheid. Als je op kot woont, heb je meestal meer vrijheid om je eigen dagelijkse routine en activiteiten te bepalen.

"Het klopt dat je met wat extra praktische zaken rekening moet houden als je niet op kot zit, zoals op tijd in de les zijn en openbaar vervoer. Maar met een goede planning kan ik nog steeds deelnemen aan sociale activiteiten, feestjes bijwonen en nieuwe vrienden maken. En als ik een avondje wil uitgaan, kan ik altijd crashen bij vrienden die wel op kot zitten."

Bovendien kunnen studenten die thuis blijven wonen ook genieten van de voordelen van het thuisfront, zoals een vertrouwde omgeving, de nabijheid van hun familie en het besparen van kosten.

"Het draait allemaal om persoonlijke voorkeur en behoeften. Als je een party animal bent, kan het handiger en leuker zijn om op kot te zitten, omdat je dan laat kunt thuiskomen zonder je ouders te storen. Maar als je juist behoefte hebt aan stabiliteit en rust in je woonomgeving, of als je de stress van koken en andere verantwoordelijkheden wilt vermijden, is thuis wonen de perfecte keuze."

Kortom, wat het studentenleven leuk maakt, hangt af van verschillende factoren en persoonlijke smaak. Of je nu op kot gaat of thuis blijft, het belangrijkste is dat je doet waar jij happy van wordt. Het studentenleven biedt genoeg mogelijkheden voor fun, socializen en persoonlijke groei, ongeacht waar je je bed opmaakt.