Verder studeren?

Hoeveel gaat verder studeren mij kosten?

4 min
22/06/2023
Hoeveel gaat verder studeren mij kosten_illustratie

Money doesn’t grow on trees, en de kosten om te studeren, kunnen hoog oplopen. Maar wat is nu het totale kostenplaatje? En zijn er manieren om financial support te krijgen? Dat verschilt per student en hangt af van verschillende factoren. Welke dat zijn ontdek je in de getuigenissen van deze drie studenten!

Gala Meirte

Gala, beursstudent

Ik ben Gala en ik zit momenteel in mijn laatste jaar van de opleiding communicatie aan Thomas More. Ik ben een beursstudent, wat betekent dat ik financiële ondersteuning ontvang van de Vlaamse overheid. Er zijn verschillende voorwaarden om voor een beurs in aanmerking te komen, en in mijn geval wist ik dat mijn thuissituatie aan de criteria voldeed. 

Met deze beurs heb ik without worries mijn inschrijvingsgeld en boeken kunnen betalen. De aanvraagprocedure voor die beurs was trouwens super easy. Gewoon een snelle Google search naar 'studiebeurs' en je komt terecht op de website van de Vlaamse overheid waar alles heel gemakkelijk uitgelegd staat. Piece of cake!

De beurs heeft ook geholpen bij mijn pendelkosten. Zo hoefde ik geen extreem hoog bedrag uit te geven aan een treinabonnement. Tot slot heb ik voor mijn opleiding ook een laptop en een abonnement op Adobe Creative Cloud nodig, maar gelukkig was dit geen grote investering omdat ik hier al toegang tot had.

Kortom, verder studeren is zeker niet goedkoop, maar dankzij de beurs van de Vlaamse Overheid hebben mijn mama en ik ons nooit in bochten moeten wringen om alles te kunnen betalen. Zit je dus met financiële kopzorgen rond het hoger onderwijs, check dan zeker de site van de Vlaamse overheid om na te gaan of je in aanmerking komt voor een studietoelage!

Olivia Meirte

Olivia, opleiding met veel kosten

Hey, ik ben Olivia, 22 jaar en ik zit in het tweede jaar interieurarchitectuur, een opleiding die vaak iets duurder is door bepaalde specifieke uitgaven.

Ten eerste heb ik een nieuwe laptop gekocht, aangezien mijn vorige laptop niet krachtig genoeg was om alle software te kunnen draaien die ik voor mijn opleiding nodig heb. Een dure investering, maar gelukkig kon ik wel profiteren van een studentenkorting voor het Adobe-pakket dat ik nodig had.

Daarnaast zijn er nog de kosten voor maquette materiaal. Hoe groter de maquette, hoe duurder het project. Een maquette op schaal 1:20 kan al snel €100 of zelfs meer kosten. Voor kleinere maquettes liggen de materiaalkosten - karton, lijm, hout, potloden, etc. - meestal rond de €60. To save some money, probeer ik zoveel mogelijk materiaal te recycleren. Ik heb bijvoorbeeld al eens een maquette gemaakt uit karton van IKEA dozen. Smart and sustainable!

Tot slot zijn er ook nog printkosten en was er een verplichte studiereis naar Kopenhagen van 3 studiepunten. Niet goedkoop, maar wel 100% worth it!

Nog een laatste tip voor studenten die van plan zijn om een opleiding te volgen met vergelijkbare kosten: als je documenten moet printen, kies dan voor zwart-wit in plaats van kleur. Crazy difference in price! Daarnaast is het zeker de moeite waard om een beurs aan te vragen als je daartoe de mogelijkheid hebt zodat je de kosten kan verlagen.

Lars Coveliers

Lars, pendelstudent & opleiding met weinig kosten

Hé, ik ben Lars, 22 jaar oud, en ik studeer communicatie met afstudeertraject woordvoerder aan Thomas More hogeschool in Mechelen. Ik ben ook profvoetballer, dus ik heb tijdens mijn studies wel altijd al wat geld kunnen verdienen.

Als pendelstudent hangen mijn kosten voornamelijk af van de afstand die ik moet afleggen. Ik woon in Zemst, slechts een kwartiertje rijden van Mechelen. Very convenient. In het begin van mijn opleiding speelde ik bij KV Mechelen en reed ik 's ochtends naar het stadion om te trainen. Ik parkeerde mijn auto daar en wandelde naar de campus, die op 15 minuten loopafstand lag. Soms pakte ik ook de fiets die ik in Mechelen had staan.

Wat betreft de specifieke kosten van mijn opleiding, valt het allemaal wel mee. Af en toe moet ik wat lesmateriaal printen, but that’s it. Het duurste zijn de jaarlijkse inschrijfkosten en het kopen van boeken, maar tegenwoordig is er veel online beschikbaar, dus ik hoef niet zoveel boeken meer aan te schaffen.

Momenteel loop ik stage bij UAntwerpen. Ik heb Mechelen dus ingeruild voor Antwerpen. Niet toevallig, want ik speel nu niet meer bij KV Mechelen, maar bij Berchem Sport, en ik wilde een stageplek die ik kon combineren met mijn trainingsschema. Mijn mobiliteit is nu iets anders, want naast de autokosten heb ik nu ook treinkosten. Ik rijd met de auto van Zemst naar Mechelen en neem vervolgens de trein naar Antwerpen. Op station Antwerpen-Centraal pak ik dan een Velo fiets van de stad Antwerpen.

In totaal geef ik ongeveer €120 per maand uit aan benzine. Daarnaast heb ik een jaarlijks Velo abonnement van €58 en tot slot heb ik een treinabonnement nodig voor mijn verplaatsingen naar Antwerpen. Dat klinkt veel, maar al met al zijn mijn kosten als pendelstudent relatief laag, zeker als je vergelijkt hoeveel een kot op de privémarkt tegenwoordig kost. Crazy!