Hoe studeren?

Over studiemethode

3 min
21/06/2023

Examentijd! De periode voor studenten om massaal de fluostiften vanonder het stof te halen en samen te hokken in bloklocaties. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om je leerstof te verwerken? 3 studenten delen hun studiemethode.

Max Kips, 3de bachelor geneeskunde

Allereerst, naar de les gaan is écht belangrijk! Het is al 10% van de kennisvergaring (dat is zelfs wetenschappelijk bewezen!). Het is daarom superhandig dat UAntwerpen de lessen opneemt, want dan kan ik de moeilijkste stukken nog eens herbekijken. Op die manier kan ik dan ook checken of ik echt alles begrijp-begrijp, snap je?

Wanneer de examens in aantocht zijn, beslis ik voor elk vak of een samenvatting maken nodig is. Maar in de meeste gevallen zijn de slides en de opgenomen lessen voldoende. Wat ik wel sowieso maak zijn ezelsbruggetjes om dingen beter te onthouden, dat helpt ook altijd!

Tot slot kan ik zeggen dat mijn studiemethode voornamelijk bestaat uit het lezen en herlezen van de leerstof. Als je iets goed begrijpt, blijft het vaak vanzelf hangen. Daarom stel ik regelmatig vragen aan mijn vrienden die hetzelfde vak volgen, maar ik beantwoord ze eerst zelf en check dan of mijn vrienden akkoord gaan. Dit proces omvat ongeveer 80% van mijn kennisverwerving, en op die manier kunnen we elkaar ook verbeteren, want uit je fouten leer je het meeste, toch?

Oh ja, nog één ding: géén fluostiften! Dat is echt not done volgens mijn studiemethode.

Olivia Schuermans, 2de bachelor taal- en letterkunde

Ik doe echt mijn best om naar alle lessen te gaan, want daar sla ik al heel veel van de kennis op in mijn brein. Niet alleen door aandachtig te luisteren, maar ook door notities te nemen en die zo overzichtelijk mogelijk te structureren. 

Voor de rest ben ik eigenlijk echt een last-minute student en schiet ik pas in gang wanneer de examens naderen. Dat betekent dat ik in totaal al mijn cursussen één keer volledig doorneem en niet echt herhaal. Het risico daarvan is dat ik tijdens een examen misschien niet helemaal comfy ben met de materie, maar het is een studiemethode die wel echt werkt voor iemand als ik die op korte tijd grote brokken informatie kan verwerken.

Met andere woorden, zoek vooral een studiemethode die werkt voor jou en wees realistisch met wat je aankan en wat niet.

Maarten Uwents, master farmacie

Ik ben echt supergoed georganiseerd als het op studeren aankomt. Vanaf de eerste week van het nieuwe semester zorg ik ervoor dat ik goed mee ben in de lessen. Waarom? Omdat ik niet het type student ben dat zich een maand voor de examens opsluit en dan pas in gang schiet. Het zijn er veel die dat wel kunnen, maar that lifestyle is me net iets te stressvol. 

Ik zorg er trouwens voor dat ik altijd live de lessen bijwoon. Je kan echt al veel leerstof onthouden door actief mee te doen in de lessen en vragen te stellen aan de proffen wanneer iets niet helemaal duidelijk is. Online lessen volgen is zeker handig, maar het eist meer energie om gefocust te blijven vind ik. 

Op vlak van samenvattingen, gebruik ik verschillende trucjes. Ik duid belangrijke info aan in mijn cursussen met fluostiften en gebruik ook soms post-its om de zaken die je vanbuiten moet kennen overzichtelijk samen te vatten. 

Op het einde van de rit wil ik er absoluut zeker van zijn dat ik elk vak al een paar keer grondig heb doorgenomen voordat de examens beginnen. Ik kan voor mezelf niet genoeg benadrukken om op tijd te beginnen met studeren, een goede balans te vinden tussen blokken en chillen, en verantwoordelijkheid te nemen. Studeren is voor iedereen persoonlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn methode elke student iets te bieden heeft.

Conclusie? Er is geen one-size-fits-all studiemethode. Wat wonderen verricht voor de één, kan een 2de zit zijn voor de ander. Het is daarom belangrijk dat je experimenteert en een methode vindt die bij jou past en voor jou het beste resultaat oplevert. Alvast veel succes toegewenst met de zoektocht!