Studentenleven

Hoe zit dat met “de drempel”?

4 min
13/10/2022

In ‘t kort:

  • Je moet eerst alle vakken uit het eerste jaar afwerken; als je dit binnen de twee jaar doet mag je de opleiding verderzetten
  • Dit systeem geldt voor alle bacheloropleidingen
  • Informeer je goed of de opleiding die je kiest ook echt bij je past

Wie deelneemt aan de Olympische Spelen weet dat het avontuur al na de kwalificatiewedstrijden kan eindigen. Sinds kort is dat ook het geval in het hoger onderwijs: omwille van “de drempel” kan het zijn dat je na twee jaar verplicht moet stoppen met de opleiding die je gekozen had. Ann De Schepper, vicerector van de Universiteit Antwerpen, legt je uit hoe dat werkt.

Het komt soms voor dat studenten enkele voor hen moeilijke vakken uit het eerste jaar blijven “meenemen”. Zo gebeurt het dat ze na 4 jaar of zelfs langer nog altijd examens moeten afleggen voor een basisvak en de vakken die erop volgen. Dat scenario zal voortaan niet meer voorkomen omwille van “de drempel” die de Vlaamse overheid in alle bacheloropleidingen invoert. 

‘Studenten beginnen voortaan allemaal met een vakkenpakket van ongeveer 60 studiepunten, dat voor elke opleiding wordt vastgelegd. Als alles goed gaat, werk je dit pakket in één jaar af. Lukt dat niet, dan krijg je nog één extra jaar de tijd. Studenten die op het einde van het tweede jaar niet geslaagd zijn voor alle vakken uit het eerste jaar kunnen zich niet langer opnieuw inschrijven voor dezelfde richting. Doordat je zowel in het eerste als tweede jaar een eerste en tweede zittijd hebt, heb je gelukkig meerdere keren de kans om een examen voor je vak uit het eerste jaar af te leggen’, zegt Ann De Schepper, vicerector van de Universiteit Antwerpen.

Zit je op de juiste plek?

Een belangrijke verandering dus, die bedoeld is om studenten sneller aan een diploma te helpen. Ze geldt voor elke bacheloropleiding aan elke hogeschool en universiteit. ‘Het is streng, maar de universiteit of hogeschool zal je uiteraard niet in de steek laten en probeert je vanaf het begin te helpen als je extra ondersteuning nodig hebt. De examencommissie kan bijvoorbeeld ook één of twee kleine tekorten delibereren, zodat je niet wordt tegengehouden wanneer je wel hard je best hebt gedaan maar het net niet hebt gehaald. Je kan daarnaast ook altijd om advies vragen aan je studietrajectbegeleider als je vermoedt dat je misschien niet de juiste studie hebt gekozen’, zegt Ann.

Iedereen krijgt gelukkig ook altijd een tweede kans, door bijvoorbeeld van studie te veranderen.

Ann De Schepper

Toch is het belangrijk dat je zo snel mogelijk op de juiste plek zit. Dat weet je onder andere door je vooraf goed te informeren, bijvoorbeeld over de voorkennis die je voor een bepaalde opleiding nodig hebt, en door langs te gaan op een infodag. Ann: ‘Iedereen krijgt gelukkig ook altijd een tweede kans, door bijvoorbeeld van studie te veranderen. De “drempel” betekent dan ook niet dat je academische carrière gedaan is, maar wel dat een bepaalde opleiding misschien niet de beste keuze voor jou is.’