Studiekeuze

Hoe werken studiepunten?

5 min
26/08/2022
Illustratie over studiepunten

In 't kort:

  • Studiepunten drukken studietijd uit
  • Elk jaar voltijds studeren telt 60 studiepunten
  • Elke student start met een leerkrediet van 140 studiepunten

Dat je in games levens of XP kan verzamelen of verliezen is voor jou oud nieuws. Maar wist je dat de hogescholen en universiteiten ook met zo’n punten werken? Kris De Feyter van de Universiteit Antwerpen vertelt je er alles over!

Misschien volg jij een richting waar er amper lessen zijn, terwijl je kotgenoot soms wel tien uur per dag in een aula doorbrengt. Betekent dat dat jij het grote lot gewonnen hebt, of zit het anders in elkaar?

Wie wil weten hoe het zit, klopt best bij Kris De Feyter aan. Als studie-informant aan de Universiteit Antwerpen helpt hij middelbare scholieren ontdekken hoe ze een richting vinden die bij hen past, en geeft hij informatie over studiepunten. Studie-watte?

Ieder studiepunt is 25 à 30 uur

“Studiepunten zijn een tijdseenheid die studietijd uitdrukt”, zegt Kris. “Elk jaar telt 60 studiepunten, en één studiepunt staat voor 25 tot 30 uur werken voor je studie. Naar de les gaan is daar maar een onderdeel van. Denk ook aan opzoekwerk, notities herlezen, studeren, papers schrijven… Op een uitzondering na zijn alle bacheloropleidingen in totaal 180 studiepunten, wat dus overeenkomt met drie jaar studeren. De graduaatsopleidingen zijn doorgaans 120 studiepunten, verpleegkunde telt er dan weer 240.”

Bij de informatie over een richting zal je per vak zien voor hoeveel studiepunten het meetelt. Je hebt bijvoorbeeld vakken van 3 of 6 studiepunten. “Dat een vak meer studiepunten heeft betekent niet per se dat het belangrijker is, wel dat je er meer tijd voor nodig hebt. In het hoger onderwijs krijg je geen finaal gemiddelde zoals in het middelbaar, maar wordt elk vak apart gequoteerd.”

Wie snel kan rekenen, leert dat je wekelijks ongeveer 40 uur zal moeten werken voor je studie. Min of meer hetzelfde als in het middelbaar dus, al verschilt het wel van week tot week. Tijdens de introductieweek ligt het een stuk lager dan in de examenperiode. Aan jou om in te schatten hoe je je tijd het best verdeelt. En laat je dus niet beetnemen: dat je kotgenoot meer lessen heeft dan jij, betekent niet dat jij minder moet werken voor je studie."

Dat een vak meer studiepunten heeft betekent niet per se dat het belangrijker is, wel dat je er meer tijd voor nodig hebt.

Kris De Feyter

Je rugzakje met studiepunten

Studiepunten worden vaak in één adem met leerkrediet genoemd. Als student krijg je van de overheid een virtuele ‘rugzak’ met de tijd die je nodig hebt om je studie af te ronden. “Iedereen die ingeschreven is krijgt die rugzak met die tijd in”, zegt Kris. “Men gaat die tijd uitdrukken in studiepunten. Je start met 140 studiepunten, goed voor zo’n 4000 uren. Als je je inschrijft voor een volledig jaar gaan er 60 punten van af, maar voor elk vak waarvoor je slaagt krijg je die punten terug.”

Hoogst uitzonderlijk kan je meer dan 60 studiepunten opnemen - wanneer je bijvoorbeeld een opleidingsonderdeel meeneemt om in een modeltraject te blijven. Minder kan ook, al raadt Kris aan om in dat geval contact op te nemen met de studentenbegeleider van je opleiding. De begeleider kan vervolgens nagaan welke vakken je best eerst opneemt en welke later. 

Kris: “Je moet al een ongelooflijke brokkenpiloot zijn om alle 140 punten op te doen zonder je diploma te behalen. Vooral omdat je ook heel wat waarschuwingen krijgt voor het zover kan komen. Daarom komt het ook steeds minder voor. Dus laten we niet van dat scenario uitgaan: als beginnende student wil je er uiteraard het beste van maken!”

<p>Nog eens alles bekijken in een overzichtelijke video? Studiebegeleider Kris van UAntwerpen legt het uit.</p>

Nog eens alles bekijken in een overzichtelijke video? Studiebegeleider Kris van UAntwerpen legt het uit.