In ‘t kort:

  • Tweede zit is een kans voor studenten om opnieuw een examen af te leggen wanneer ze niet geslaagd zijn tijdens de eerste examenperiode
  • De tweede zittijd vindt plaats tijdens de maanden augustus en september
  • Je kan altijd terecht bij de studietrajectbegeleiders en studentencoaches van UAntwerpen voor hulp of extra begeleiding

Spoiler alert: als student krijg je te maken met examens. Maar soms lukt het niet om voor elk examen meteen te slagen. In dat geval kan je deelnemen aan de zogenaamde tweede zit: een extra examenperiode in de zomer waarin je de vakken waarvoor je niet geslaagd bent opnieuw kan afleggen. In dit item lees je alles wat je moet weten over herexamens! 

Wanneer weet je of je tweede zit hebt?

In de meeste gevallen krijg je na de examenperiode je studieresultaten. De examencommissie bekijkt dan of je voor alle vakken geslaagd bent. Het moment waarop je deze resultaten krijgt, varieert per academiejaar en per faculteit.

Is er een kans dat je gedelibereerd wordt? Hoe werkt dat?

Deliberatie is een procedure waarbij je toch kunt slagen voor een vak waarvoor je oorspronkelijk niet geslaagd was, op basis van bepaalde criteria die zijn vastgelegd in het onderwijs- en examenreglement van je onderwijsinstelling. Aan de Universiteit Antwerpen is dit verschillend voor een bacheloropleiding en een masteropleiding.

Wanneer begin je best met studeren voor de tweede zit?

De tijd die je nodig hebt om te studeren voor de tweede zittijd hangt af van verschillende dingen, zoals het aantal herexamens dat je moet doen, of je nog vakantieplannen hebt, enzovoort.

Het is belangrijk om alle vakken te kennen tegen de start van de examenperiode, maar het is geen goed idee om meteen in juni te beginnen met studeren voor de herexamens. Dus het is completely fine om eerst vakantie te nemen of te ontspannen nadat de examenperiode in mei en juni voorbij is voordat je begint met studeren voor de tweede zit.

Hoe zit dat met vakken uit het eerste semester, laat je die liggen tot juli?

Het is eigenlijk slimmer om tijdens het tweede semester je volledig te richten op de vakken van dat semester, zodat je niet overweldigd raakt.

Maar soms kan het wel handig zijn om bepaalde vakken van het eerste semester bij te houden terwijl je ook bezig bent met de vakken van het tweede semester. 

Vakken zoals wiskunde of statistiek vereisen veel oefening, en als je ze gedurende het hele jaar bijhoudt, onthoud je de logica achter de oefeningen beter. Het is dan wel belangrijk om een strakke planning te hebben, zodat je genoeg tijd en aandacht aan elk vak kunt besteden en de juiste prioriteiten stelt. Je kunt ook altijd even overleggen met een studietrajectbegeleider of studentencoach om te zien of er nog andere opties zijn.

Zijn er bepaalde tips voor studenten die herexamens hebben?

Allereerst is het belangrijk om je herexamens goed in te plannen en een realistische studieplanning te maken. Als je extra ondersteuning nodig hebt, kun je altijd aankloppen bij een studietrajectbegeleider of studiecoach.

Daarnaast is het cruciaal om niet te veel te focussen op het idee van herexamens, maar ze eerder te zien als een kans om te slagen en je academiejaar positief af te sluiten. Zorg ervoor dat je voldoende rust en ontspanning krijgt om goed uitgerust te zijn.

Vergeet ook niet rekening te houden met andere verplichtingen naast je studie, zoals een studentenjob of hobby's. Plan deze ook in je schema. Stel haalbare doelen voor jezelf en beloon jezelf wanneer je ze bereikt.

Last but not least, maak gebruik van studiemethoden die in het verleden al voor jou hebben gewerkt. Of je nu het liefst oefeningen maakt, samenvattingen maakt of mindmaps gebruikt, kies de methoden die het beste bij jou passen. Blijf gemotiveerd en wees niet te streng voor jezelf, zelfs als het even tegenzit.

Volg deze tips en je zult goed voorbereid en vol vertrouwen de examenperiode tegemoet gaan.

Veel succes!