Een leerkracht die geen aanwezigheden registreert? Chill, dan hoef je nooit naar de les te gaan! Of wel? Wie aan de universiteit een les wil skippen, doet dat best niet zomaar…
Er zijn duizenden tips om goed te studeren voor een examen, maar eentje ligt zo voor de hand dat je hem bijna zou vergeten: naar de les gaan. Het is het ideale moment om de leerstof al een eerste keer te zien, te ontdekken waarop de docent de klemtoon legt en vragen te stellen als je het ergens moeilijk mee hebt. Sommige lessen zijn verplicht, maar zeker bij de hoorcolleges is dat niet altijd het geval.
Wanneer je in het middelbaar spijbelde gingen er meteen alarmbellen af bij de leerkracht en de directie. In het hoger onderwijs is dat wel even anders: zeker in populaire richtingen zitten zodanig veel studenten dat je professor het niet eens zou merken dat je afwezig bent. Voor sommigen is het dan ook verleidelijk om al eens een les over te slaan. Maar is dat wel zo slim?
Het korte antwoord op die vraag is, uiteraard, nee. Het lange antwoord is nog steeds nee, al zijn er bepaalde omstandigheden waarin het wel kan. Misschien is het eerst belangrijk om te checken waarom je een les zou skippen. Omdat je ziek bent? Absoluut een geldige reden. Omdat je gewoon geen zin hebt om je te verplaatsen? Al wat minder.
Daarnaast hangt het ook af van de les zelf. Is het een hoorcollege van een prof die vooral z’n cursus voorleest? Dat kan je al iets makkelijker zelf inhalen. Hoe een docent lesgeeft kan je aan het begin van het jaar nog niet goed inschatten, dus is het belangrijk dat je de eerste weken altijd aanwezig bent. Het hangt ook van je eigen kunnen af. Zo is het oké om niet per se naar optionele oefenlessen statistiek te gaan wanneer je thuis merkt dat je de leerstof al prima onder de knie hebt.
Wanneer je besluit om een les over te slaan is het belangrijk om een goede back-up te hebben. Vraag dat iemand notities voor je bijhoudt. Bekijk die ook zo snel mogelijk: de kans is groot dat je vriend of vriendin kernwoorden heeft genoteerd die zonder bijbehorende uitleg wel hiërogliefen lijken. Je wil voorkomen dat je je studiegenoot daarvoor moet lastigvallen tijdens de blok, dus stel je vragen meteen zodat je de eerstvolgende les helemaal up-to-date bent!