Hoe studeren?

Hoe verloopt een mondeling examen?

1 min
15/09/2022

Je beseft pas hoe lang het geleden is dat je met de hand hebt geschreven wanneer je een examen aflegt. Na een paar uur zie je rondom jou de een na de ander met z’n polsen draaien. Toch is dat niet altijd het geval: heel wat examens in het hoger onderwijs zijn namelijk mondeling. 

Een mondeling examen is, de naam zegt het zelf, een test aan de hand van een gesprek tussen jou en de professor. Doorgaans moet je een aantal open vragen beantwoorden, die je ter plekke te horen krijgt. In vergelijking met een schriftelijk examen is het best kort: reken op maximaal een half uur gesprekstijd met de prof.

Dat gesprek wordt meestal voorafgegaan door wat voorbereidingstijd. Die is beperkt, dus gebruik je best zo efficiënt mogelijk. Dat doe je door je antwoord neer te schrijven in kernwoorden of in een schema. Op een mondeling examen is het namelijk zeer belangrijk dat er structuur zit in wat je vertelt. Ga daarom niet alles woord voor woord aflezen maar breng een helder verhaal, eventueel met extra voorbeelden.

Bij open vragen kan je altijd meer vertellen als je meer weet. Linken kunnen leggen met andere hoofdstukken en het grote verhaal kunnen schetsen is vaak belangrijker dan exact papegaaien wat in de les verteld is. De kans is groot dat je prof tijdens het gesprek nog een aantal bijvragen stelt. Niet alleen wat je zegt is belangrijk, ook de manier waarop je dat doet. Verzorg je uiterlijk én lichaamstaal: zit rechtop en toon dat je zelfverzekerd bent (ook al is dat misschien niet het geval).