Hoe studeren?

Hoe studeer je voor een examen?

1 min
15/09/2022

De namen van honderden Pokémon uit het hoofd leren? Eitje. Berekenen hoe je 100 euro shoppingbudget het best spendeert op De Meir? Geen enkel probleem. Maar studeren voor een examen aan de universiteit of hogeschool? Hoe begin je daar in godsnaam aan?

Wie in het eerste jaar aan het hoger onderwijs zit, zal meteen merken dat niet alleen de lessen anders zijn, maar ook de manier waarop het jaar is ingedeeld. De tijd waarin je vrijwel wekelijks een toets had om je kennis te overhoren is voorbij: in een semestersysteem heb je tweemaal per jaar een examenperiode waarin alle leerstof aan bod komt. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je zal studeren. Die verschilt namelijk ook per examen, want voor een meerkeuze-examen is dat bijvoorbeeld anders dan voor een mondeling examen.

Het begint al in de les

Hoewel de manier waarop je best studeert zeer persoonlijk is, zijn er een aantal zaken die voor iedereen interessant kunnen zijn. Dat herhaling de moeder aller wijsheid is, bijvoorbeeld. Je hoort als student soms wilde verhalen over mensen die hun cursus maandenlang niet openden en alsnog voor hun examen slaagden, maar in realiteit bezit helaas vrijwel niemand die toverkracht. Door doorheen het jaar af en toe werk te maken van een samenvatting kan je jezelf heel wat slapeloze nachten besparen.

Skip dus zeker geen lessen als je de leerstof goed onder de knie wil hebben, want in de aula neemt de docent je mee door de leerstof. Hij, zij of die maakt duidelijk welke delen van de cursus belangrijk zijn, of legt bepaalde accenten. In de les krijg je ook te horen hoe het examen zal zijn, wat een impact heeft op hoe je de leerstof zal studeren. Hoe meer je oppikt uit de les, hoe vlotter je door de cursus geraakt!

Zoek in de blokperiode wat voor jou het beste werkt qua locatie en tijdstip. Een pauze tussendoor is een mooie beloning, maar houd het realistisch. Het is beter om een paar kleine pauzes te nemen dan één lange, want je urenlang concentreren op de leerstof is niet menselijk. Sowieso is het belangrijk om je nachtrust zo veel mogelijk te respecteren. Studeren is topsport, en je slaap is belangrijk om leerstof te verwerken. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat studenten die gemiddeld zeven uur per nacht slapen een stuk beter scoren op hun examens dan zij die maar zes uur slapen!