Afgestudeerd van het middelbaar onderwijs, maar voel je je (nog) niet klaar om verder te studeren? No worries, je bent niet de enige! Ongeveer 65%* van je leeftijdsgenoten heeft geen flauw idee welke kant ze op willen na de middelbare school. Gelukkig hoef je niet per se verder te studeren, er zijn namelijk heel wat andere mogelijkheden waar je aan kunt denken. Hier zijn een paar voorbeelden!

Reizen

Reizen

Reizen kan een geweldig alternatief zijn voordat je weer in de studieboeken duikt. Het verkennen van andere culturen, het ontmoeten van nieuwe mensen en het ontdekken van Instagrammable destinations kan een onvergetelijke ervaring zijn. Of je nu kiest voor een kort avontuur of een langer verblijf in het buitenland, het ontdekken van de wereld geeft je nieuwe perspectieven en helpt je groeien als persoon.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk

Een andere option to consider is vrijwilligerswerk. Door je tijd en energie te investeren in het helpen van anderen, kun je een positieve impact maken op de samenleving én op jezelf! Je kunt lokaal aan de slag gaan, bijvoorbeeld door te werken met daklozen of ouderen, maar je kunt ook deelnemen aan internationale vrijwilligersprojecten. Vrijwilligerswerk biedt je de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je empathie en maatschappelijk bewustzijn te vergroten, en ervaringen op te doen die je later in je carrière kunt gebruiken.

AFS

AFS

Als je je kennis wilt opfrissen en tegelijkertijd wilt onderdompelen in een andere cultuur, dan is een AFS-programma echt iets voor jou! Met AFS kun je het zesde middelbaar opnieuw doen in het buitenland. Je verblijft bij een gastgezin, ontdekt een nieuwe school en leeft in een compleet andere omgeving. Improve je taalvaardigheden, sluit nieuwe vriendschappen en maak kennis met een andere cultuur. Gegarandeerde memories for life!

Werken

Werken

Liever meteen beginnen werken? Dat kan! Zodra je de perfecte job hebt gevonden, kun je meteen in actie schieten en professionele ervaring opdoen. Of je nu fulltime wilt knallen of liever parttime aan de slag gaat, it's up to you. Oh, en don’t forget: beginnen werken na het middelbaar betekent niet dat je geen verdere studiemogelijkheden hebt. Je kunt altijd later nog beslissen om verder te studeren als je dat wilt.

Onthoud dus dat er na de middelbare school geen juiste of foute keuze is. Het draait allemaal om je eigen passies en een pad te kiezen dat helemaal bij jou past. Wat je ook besluit te doen, wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en uit je comfortzone te stappen. De wereld ligt aan je voeten, dus go for it!