Ik heb de verkeerde richting gekozen, wat nu?

Foutje, kan gebeuren! No stress, het is wel degelijk mogelijk om te switchen naar een andere studie. Wat de impact van die omschakeling is hangt af van de studie die je tot nu toe volgde en de nieuwe waarvoor je je wil inschrijven. Bekijk eens de video's van Mina of Julien, zij wisselden allebei van studie en vertellen over hun ervaring.

Kan ik om het even welke richting wisselen voor een nieuwe? Begin ik in de nieuwe opleiding van nul?

In welke richting je mag instappen hangt van de voorwaarden af. Zo kan je niet aan een opleiding geneeskunde beginnen als je niet slaagde voor het ingangsexamen en moet je een bachelordiploma hebben voor je binnen mag in een masteropleiding. Als je naar een verwante opleiding overstapt kan je wel in aanmerking komen voor vrijstellingen. Die worden nooit automatisch toegekend, je moet ze dus aanvragen.

Hoeveel bedenktijd heb ik?

Eerst en vooral moet je kijken naar de uit- en inschrijfperiodes van je universiteit of hogeschool. Verder kan je studieswitch gevolgen hebben voor je studiegeld, studietoelage, leerkrediet… Er zijn verschillende deadlines om rekening mee te houden. Check de website van je universiteit of hogeschool als je hier meer over wil weten!

Wat met het studiegeld dat ik betaald heb? En de studietoelage die ik ontvang?

Wanneer je in de loop van het academiejaar switcht, kan het aantal opgenomen studiepunten veranderen. Dat kan een invloed hebben op je groeipakket, studietoelage of studiegeld. Het is meestal belangrijk om zo snel mogelijk te veranderen van studie wanneer je de knoop hebt doorgehakt.

Wat zijn de gevolgen voor mijn leerkrediet?

Wil je je leerkrediet terugkrijgen? Dan is het belangrijk dat je op tijd switcht. In het onderwijs- en examenreglement van je universiteit of hogeschool ontdek je tot wanneer je kan uitschrijven als je je leerkrediet wil terugkrijgen. Die deadline zal sowieso voor de start van de examens liggen. Ook wanneer je je nadien inschrijft voor een andere opleiding kan je onder bepaalde voorwaarden leerkrediet terugkrijgen. Op de site van het Departement Onderwijs & Vorming ontdek je er alles over.

Als je van een opleidingsonderdeel geen leerkrediet meer kan terugkrijgen zet je best alles op alles om voor het examen te slagen. Ook al zet je je opleiding niet verder, ook op deze manier verlies je het ingezette leerkrediet niet. Dit is dubbel interessant wanneer je bovendien een extra vrijstelling kan scoren voor je nieuwe opleiding.

Bij wie moet ik zijn om van richting te wisselen?

Wil je switchen naar een andere richting? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een studie(traject)begeleider om de gevolgen en mogelijkheden in jouw concrete situatie te bespreken. Hij of zij zal je ongetwijfeld advies kunnen geven en je alles vertellen over de impact op je leerkrediet.

Bij wie moet ik zijn om van richting te wisselen?

Wil je switchen naar een andere richting? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een studie(traject)begeleider om de gevolgen en mogelijkheden in jouw concrete situatie te bespreken. Hij of zij zal je ongetwijfeld advies kunnen geven en je alles vertellen over de impact op je leerkrediet.

Wat als ik naar een andere universiteit of hogeschool wil?

Of dat onmiddellijk mogelijk is hangt af van de uit- en inschrijvingsperiodes van beide onderwijsinstellingen. Informeer je dus bij beide instellingen voor je zo’n beslissing neemt! Als je je niet tijdig kan inschrijven (= uiterlijk de maand volgend op de maand waarop je je uitschreef) heeft dat namelijk gevolgen voor je leerkrediet en groeipakket. Doe alles in de juiste volgorde: eerst uitschrijven, dan inschrijven. Als je dat niet doet kan je alsnog leerkrediet verliezen. De gevolgen voor je studiegeld en studietoelage zijn afhankelijk van wanneer je hebt geswitcht en het aantal opgenomen studiepunten.

Wat als ik volledig wil stoppen met studeren?

Niemand verplicht je uiteraard om je studie af te ronden. Weet wel dat het al dan niet hebben van een diploma later een impact heeft op je jobkansen en verloning. Tijdens het jaar stoppen met je studie heeft niet alleen een impact op je groeipakket, studietoelage of studiegeld, je kan voortaan ook niet meer werken met een studentencontract. 

Zeker op de laptop is het verleidelijk om alles op te schrijven. Dat is gewoon niet haalbaar.

Dorien Depover