Wat is het beste moment om van start te gaan met je zoektocht naar een passende studie? Kan je er wel een timing op plakken? Kris De Feyter, studie-informant aan de Universiteit Antwerpen, kent het antwoord.
Als je Kris De Feyter vraagt of er een tijdlijn voor het studiekeuzeproces bestaat, dan is zijn antwoord resoluut nee. ‘Een studie kiezen is geen lineair proces. Je kan niet in een soort van IKEA-handleiding lezen welke stappen je netjes na elkaar moet uitvoeren.’
Kris heeft het liever over verschillende “stapstenen” die je kan nemen wanneer je een studie kiest. Er is geen specifieke volgorde: je kan gelijk van de ene naar de andere stapsteen gaan en je hoeft ze niet allemaal te nemen om een opleiding te vinden die bij je past.
Eén van de stapstenen is zelfreflectie. Sta stil bij jezelf en denk na over wat jou een uniek persoon maakt. Dat kan je doen aan de hand van drie vragen:
Een goede manier om dit te doen is door een studiekeuzetest als de Columbus-test in te vullen of een werkboek als Kijk op kiezen te gebruiken.
Een andere stapsteen is zoeken naar opleidingen die aansluiten bij jouw interessedomeinen. Dat doe je bijvoorbeeld door rond te surfen op de sites van universiteiten en hogescholen, of door een SID-in te bezoeken. In de literatuur wordt dit wel eens een “onderzoek in de breedte” genoemd: je verkent het opleidingsaanbod en overweegt verschillende mogelijke studies. Let op: een onderzoek in de breedte is slechts een stap, maar niet de finale bestemming.
Van sommige stapstenen piept maar een klein stukje boven het wateroppervlak. Het is tijd voor onderzoek in de diepte! Lees in brochures of online de informatie over de opleidingen die bij je passen zeer grondig. Kijk naar de vakken die je zou krijgen en de inhoud ervan. Zo probeer je een zo goed mogelijk beeld te vormen van de materie waar je de komende jaren mee bezig zal zijn. Heb je een opleiding gevonden die je interesseert? Ga zeker eens naar een infodag zodat je kan kennismaken met docenten en studenten aan wie je vragen kan stellen. Door langs te gaan tijdens een openlesdag ontdek je ook hoe de lessen in een opleiding verlopen.
Door de stappen die je neemt, leer je jezelf ongetwijfeld beter kennen. Heb je nog geen zelfreflectie gedaan, dan zal je dat nu toch doen. Je zal nadenken over waar jij voor staat om na te gaan of de opleidingen waartussen je twijfelt bij jou passen. Niet alleen dat, je moet je ook afvragen of je voldoende voorkennis hebt. Dat kan je testen via een platform zoals Aan de slag of voor sommige opleidingen via een starttoets/ijkingstoets.
Op een laatste stapsteen kom je meestal pas nadat het academiejaar gestart is. Het is namelijk het moment waarop je “de klik” voelt en je beseft dat je helemaal op de juiste plek zit. Is die klik er niet? Dan begin je aan een nieuwe tocht. Gelukkig weet je nu hoe die verloopt!