DK Test page for IGVS

Jarenlang stond de eerste september voor jou synoniem aan de eerste schooldag, maar dat is voortaan niet meer het geval: je start nu midden of eind september. En dat is niet het enige verschil tussen je oude schoolkalender en de ‘academische kalender’. 

No stress: ook een academisch jaar is logisch opgebouwd. Maar niet overal op dezelfde manier. Zo kan het academiejaar op twee manieren ingedeeld worden: in semesters of in modules. 

Bijna alle universiteiten en ook de meeste hogescholen hebben het semestersysteem, waarbij het jaar is opgedeeld in twee semesters van dertien lesweken. Op het einde van elk semester heb je een examenperiode. Het eerste semester loopt tot eind december of januari. De examenperiode valt in januari, meteen na de kerstvakantie, die je dus eigenlijk best als blokperiode ziet. Het tweede semester begint in februari en loopt tot midden of eind juni. Omdat er geen of een erg korte blokperiode is voor de examenperiode in juni, reserveer je ook in de paasvakantie best wel wat tijd om te studeren.

Wat zijn de gevolgen voor mijn leerkrediet?

Wil je je leerkrediet terugkrijgen? Dan is het belangrijk dat je op tijd switcht. In het onderwijs- en examenreglement van je universiteit of hogeschool ontdek je tot wanneer je kan uitschrijven als je je leerkrediet wil terugkrijgen. Die deadline zal sowieso voor de start van de examens liggen. Ook wanneer je je nadien inschrijft voor een andere opleiding kan je onder bepaalde voorwaarden leerkrediet terugkrijgen. Op de site van het Departement Onderwijs & Vorming ontdek je er alles over.

Als je van een opleidingsonderdeel geen leerkrediet meer kan terugkrijgen zet je best alles op alles om voor het examen te slagen. Ook al zet je je opleiding niet verder, ook op deze manier verlies je het ingezette leerkrediet niet. Dit is dubbel interessant wanneer je bovendien een extra vrijstelling kan scoren voor je nieuwe opleiding.

<p>Dit is een voorbeeld video.</p>

Dit is een voorbeeld video.

Notities op een tablet

Hoe neem je het beste notities tijdens de les?

Naar de les gaan is all fun en games, tot je drie maanden later moet vertellen wat er precies gezegd is in de aula. Daarom neem je best notities, maar hoe doe je dat? 

Bekijk de video

In't kort

  • In heel wat academische richtingen kan je een periode in het buitenland studeren
  • De precieze voorwaarden hangen af van je richting
  • Er zijn beurzen afhankelijk van je situatie en bestemming

Zeker op de laptop is het verleidelijk om alles op te schrijven. Dat is gewoon niet haalbaar.

Dorien Depover
Topshot op de campus
logo

Van Universiteit Antwerpen, voor iedereen

Ikgaverderstuderen.be is gelanceerd door Universiteit Antwerpen, maar is er voor iedereen die naar het hoger onderwijs trekt. Onze experts staan voor je klaar.

Check de website van UAntwerpen
Hanne

Middelbaar vs hoger onderwijs

Hoe drastisch zal je schoolleven veranderen wanneer je het middelbaar verlaat en naar de hogeschool of universiteit trekt? Let’s find out!

Lees het artikel
Dealen met stress

Tips om te dealen met stress

Met dank aan deze tips en tricks van Vicky Feremans valt de stress die komt kijken bij je switch naar het hoger onderwijs supergoed mee.

Lees het artikel

Toon aan je ouders dat je goed over je keuze hebt nagedacht. Je ouders zullen, volledig terecht, aanhalen dat een studiekeuze een grote impact op je latere leven kan hebben. Door naar infodagen te gaan of webinars van onderwijsinstellingen te volgen leer je wat welke studie inhoudt. Deel die informatie met je ouders, of neem hen gezellig mee wanneer je een hogeschool of universiteit bezoekt.

infomomenten
Een portret van Dilara
new!label

Op Erasmus gaan, hoe werkt dat?

Vlaanderen verlaten om enkele maanden in ’t zonnetje of het hoge noorden te studeren?

Lees het artikel
boy

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information unless we provide you with advance notice, except as described below. 

Dagne Test