Studeren én je eigen bedrijf oprichten? Het kan! Bij UAntwerpen kun je als ambitieuze ondernemer het statuut van student-ondernemer aanvragen. Net als het topsportstatuut geeft dit je de vrijheid om je studietraject flexibel in te richten, zodat je genoeg tijd hebt om je eigen business op te bouwen. Drie student-ondernemers aan UAntwerpen delen hun ervaringen over hoe ze studeren en ondernemen combineren.
Senne Note zit momenteel in zijn voorlaatste jaar van de masteropleiding Global Change Biology. Naast zijn studie is Senne ook de oprichter van Sennariums, een bedrijf dat zich richt op het maken van terrariums en het geven van workshops. Hierdoor kan Senne, als student én ondernemer, zijn passie voor biologie verder onderzoeken en delen met anderen.
“Sennariums is eigenlijk begonnen als een hobby. Ik maakte terrariums voor mijn familie en vrienden omdat ik dat supertof vind. Maar al snel kreeg ik zoveel aanvragen van mensen die er een wilden kopen. Toen dacht ik, waarom niet? En zo ontstond Sennariums.”
En het wordt nog beter! Bij Sennariums kun je niet alleen een terrarium bestellen, maar je kunt ook leren hoe je er zelf een maakt. Senne geeft coole workshops waar hij mensen begeleidt bij het bouwen van hun eigen stukje groen.
“Een terrarium in huis hebben is fantastisch, maar weet je wat me nóg gelukkiger maakt? Het bouwproces! Dat gevoel wilde ik delen met anderen. Dus besloot ik workshops te organiseren, waar mensen actief met hun handen aan de slag gaan. In het eerste semester van dit jaar gaf ik workshops aan UAntwerpen, en het was echt een groot succes. Samen terrariums maken is bijna therapeutisch, want mensen genieten van de rust die het bouwen met zich meebrengt.”
Hoe leuk de onderneming en workshops ook zijn, de prioriteit van Senne ligt wel nog steeds bij het afmaken van zijn studie.
“Ik neem mijn onderneming serieus, maar ik moet mijn masterdiploma halen. Dat is belangrijk voor mijn toekomst. Dus zorg ik ervoor dat ik mijn tijd goed indeel, bijvoorbeeld door tijdens de examenperiode geen bestellingen aan te nemen of workshops te organiseren. Op die manier kan ik me volledig concentreren op mijn studie.”
Wat de toekomst nog in petto heeft voor Senne en Sennariums? Daar is hij zelf nog niet helemaal uit. Wat hij wel weet is dat zijn ervaring als student-ondernemer al heel leerzaam is geweest.
“Als wetenschapper in hart en nieren zie ik mezelf na mijn studies aan de slag gaan in een laboratorium. Sennariums kan ik dan als een toffe bijverdienste hebben. Maar wie weet wat de toekomst brengt? Wat ik zeker meeneem uit mijn ondernemersavontuur als student, zijn mijn sociale vaardigheden en financiële kennis. Die zullen absoluut bijdragen aan het succes van mijn toekomstige carrière, wat het ook mag zijn!”
Wil je op de hoogte blijven van Senne en Sennariums?
Volg Sennariums op Instagram & Facebook
Jakob Cleymans is student wijsbegeerte en één van de drie student-ondernemers achter Coop Centraal: een supermarkt van de mensen, voor de mensen en door de mensen.
“Coop Centraal is een coöperatieve supermarkt met een democratisch model. Dat betekent dat de leden ook de owners zijn. Iedereen draagt bij aan het werk én het bestuur van de supermarkt. Omdat we alles zelf doen, zijn de vaste kosten ook veel lager dan bij traditionele supermarkten. De enige vereiste is dat je lid bent en minstens drie uur per maand meehelpt in de winkel.”
Het idee van Coop Centraal ontstond toen Jakob en zijn vrienden in Spanje een supermarkt ontdekten met hetzelfde concept.
“Mijn vrienden en ik zijn allemaal idealisten. We geloven in het runnen van een bedrijf met een sociaal hart. Toen we die supermarkt in Spanje zagen, viel alles op z'n plek en wilden we hetzelfde in Antwerpen introduceren. En zo werd Coop Centraal geboren. We bieden een alternatief voor de traditionele bedrijfsstructuur, met de focus op duurzaamheid en verantwoordelijkheid.”
Jakob besteedt veel tijd aan ondernemen, maar gelukkig kan hij altijd rekenen op de steun van zijn oudere medeoprichters. Zo kan hij zonder stress zijn volle aandacht op zijn studies richten wanneer dat nodig is.
“Mijn studies gaan altijd voor. Het kan soms lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen ondernemen en studeren, maar met een goede planning kom je al een heel eind. Tijdens de examenperiodes draag ik bepaalde verantwoordelijkheden over aan andere leden. We’ve got each other’s back, en mijn medeoprichters begrijpen dat ik tijdens vakanties meer ruimte heb om me bezig te houden met de business.”
Ondertussen blijft Coop Centraal groeien en bloeien. Maar het studentondernemerschap heeft Jakob ook persoonlijk enorm verrijkt.
“Ondernemen is vaak een uitdaging. Met Coop Centraal hebben we bijvoorbeeld al heel wat tijd besteed aan het regelen van juridische zaken. Maar dankzij de steun en expertise van onder andere UAntwerpen en VLAIO leer je ook om nooit op te geven, zelfs als het tegenzit. Deze mindset pas ik nu toe op mijn studie, waar ik vastberaden ben om mijn doelen te bereiken en obstakels te overwinnen.”
Meer weten over Jakob en Coop Centraal?
Bezoek de website van Coop Centraal of volg de Instagram- & Facebook-pagina’s.
Lode Leys, masterstudent bedrijfskunde, en zijn broer zijn de brains achter Bar Julo: dé mobiele cocktailbar die elk evenement omtovert tot een feest - van communies tot bedrijfsfeesten.
“Jules en ik werkten allebei als jobstudenten in een supermarkt, maar eerlijk gezegd vonden we dat niet echt uitdagend. We begonnen na te denken over leukere manieren om geld te verdienen. Al snel kwamen we op het idee voor Bar Julo.”
Hoewel het combineren van het studentenleven met het runnen van een eigen bedrijf soms een uitdaging kan zijn, heeft Lode manieren gevonden to make it work.
“Elk vrij moment dat ik heb tijdens mijn studies, besteed ik aan ons bedrijf. Maar tijdens de examens en de blokperiode nemen mijn broer en ik geen boekingen aan. Op dit moment zien we ondernemen eerder als een soort hobby, het mag niet de overhand nemen ten koste van onze studies.”
Het student-ondernemerschap heeft de gebroeders Leys al veel onvergetelijke momenten - en feestjes! - bezorgd. Maar ondanks het straightforward concept van hun onderneming zijn er toch al enkele uitdagingen op hun pad gekomen.
"Ondernemen is altijd complexer dan je aanvankelijk denkt. Het verkrijgen van vergunningen was bijvoorbeeld niet zo eenvoudig, maar gelukkig konden we altijd rekenen op de hulp van onze vader op dat gebied."
En heeft Lode nog wat tips voor studenten die ook willen ondernemen?
"Begin niet meteen groots, anders loop je het risico om overweldigd te raken. Door klein te starten, kun je een betere balans vinden tussen studeren en ondernemen, zodat je niet onverwachts in de problemen komt."
Volgend jaar studeert Lode af en dan gaat hij samen met zijn broer kijken of Bar Julo te combineren valt met een fulltime job.
Nieuwsgierig naar de toekomstplannen van ondernemende broers Jules & Lode?
Bezoek de website van Bar Julo of volg de Instagram- & Facebook-pagina’s.